НОВИНИ

Меркел даде последна пресконференция преди лятната ваканция

На последната си пресконференция преди лятната ваканция, Ангела Меркел, която от 14 години е начело на правителството, заяви, че иска да продължи мандата си докрай. Въпреки недоразуменията с коалиционния си партньор, въпреки проблемите в собствената партия и въпреки здравословното си неразположение, тя не показа умора от поста. Мария Стоянова проследи традиционната лятна пресконференция в Берлин.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
17:28, 19.07.2019 (обновена)
Чете се за: 01:43 мин.
По света

Ангела Меркел върши работата си все още с удоволствие. В добро настроение тя застана пред журналистите от германските и чуждестранните медии. В продължение на 90 минути отговаряше по различни теми.

Зад гърба си оставя напрегнат политически сезон. Въпреки радостта си от избора на Урсула фон дер Лайен на върха Еврокомисията, продължава да гледа на страната си, като на една от 28-те.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Германия е част от Европа. Можем да вземаме решения в Европейския съвет само, когато имаме единомислие. Независимо дали става въпрос за голяма или малка държава, всички имаме еднаква тежест.

Меркел подкрепя желанието на фон дер Лайен да промени правилата на Дъблинското споразумение. Тя е против решенията на парче по миграционния въпрос - поотделно за всеки кораб с бежанци, а както и срещу санкции за държавите, които отказват да приемат спасените. Според действащото сега споразумение, мигрантите трябва да се връщат там, където за първи път са стъпили в Европейския съюз.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Вярвам, че колкото по-здраво държим в ръцете си управлението на миграционната криза, колкото по-добре функционират защитата на външните граници и партньорството с третите страни, толкова по-лесно ще решаваме въпроса за подхода към онези, които имат право да останат в Европа.

В Берлин се спекулира, че това може би е последната й пресконференция. Предполага се, че лошата форма на социалдемократите може през есента да доведе до край на коалицията.

Кристина Дунц е от журналистите, които изключително отблизо следят работата на канцлера. Статиите й са сред най-цитираните в Германия.

Кристина Дунц, журналист във в-к "Райнише пост": Меркел много ясно се позиционира по отношение на расистките изявления на Тръмп срещу представителките в Конгреса на САЩ, от демократическата партия, с чуждестранен произход. Това е изостряне на германо-американските отношения, но смятам че тя го направи със съзнанието, че говори в унисон с много американци и германци. Похвали доста Крамп-Каренбауер, с което изрази нещо като препоръка за нея, въпреки че казва, че не може да влияе върху това, кой ще я наследи.

Неколкократно питана за здравословното си състояние Меркел отговори, че чувства сили да изпълнява задълженията си до края на мандата. Наталия Фийбриг от дълги години е кореспондент от Украйна в Берлин. Именно на срещата с украинския президент германският канцлер за първи път получи треморен пристъп.

Наталия Фийбриг, кореспондент на украинската тв "1+1": Това е първата пресконференция, на която нямах въпрос. По-важно ми беше да видя, как е и как се чувства федералният канцлер. Затова ще предавам днес, защото това интересува публиката ни. Бяхме силно разтревожени от посрещането на украинския президент. Като журналисти се чувствах толкова безпомощно. Искаше ми се церемонията да прекъсне веднага, защото тя се чувства зле.

От събитията през последните дни е ясно, че Меркел има само един противник и това е нейното здраве. На пресконференцията днес тя отговори уверено за желанието си да продължи мандата си до 2021 г., но пропусна въпроса за това дали би се оттеглила от канцлерския пост по собствено желание.

Ако това стане, то ще бъде само заради здравословното й състояние, въпреки че германците стоят твърдо зад своя канцлер.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българка оглави службата на говорителите на Европейската комисия
Българка оглави службата на говорителите на Европейската комисия
Изключването на Турция от проект за F-35 - проблем за НАТО?
Изключването на Турция от проект за F-35 - проблем за НАТО?