НОВИНИ

Ангела Меркел: Германия ще продължи да работи за "подреден" Брекзит

Германия ще продължи да работи за "подреден" Брекзит, заяви федералният канцлер Ангела Меркел, часове, след като министър-председателят Тереза Мей съобщи, че ще се оттегли от постовете си на премиер и на лидер на Консервативната партия.

bnt avatar logo
от БГНЕС
19:02, 24.05.2019
Чете се за: 00:46 мин.
По света
ангела меркел германия продължи работи подреден брекзит

Наричайки британското напускане на Европейския съюз "дълбоко разкъсване", Меркел заяви, че нейното правителство ще "продължи да полага всички усилия, за да гарантира добро партньорство с Великобритания, организирано напускане и по-нататъшно добро сътрудничество".

Холандският премиер Марк Рюте предупреди, че ЕС никога няма да поднови преговорите за развод с Великобритания, независимо кой ще наследи Тереза Мей като британски премиер.

"Споразумението за оттегляне не е за предоговаряне," каза Рюте на пресконференция в Хага, добавяйки, че "проблемът не е Тереза Мей", а червените линии на Великобритания за всяко споразумение.

;

Подобно мнение изрази и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Чрез свой говорител той заяви, че ЕС няма да промени позицията си към Брекзит, тъй като тя вече е одобрена от всички страни членки. ЕС иска раздялата да е по правилата, договорени между ЕС и британското правителство, предвиждащи плавно напускане с преходен период, през който европейското законодателство действа в Обединеното кралство, за да се даде възможност на ЕС и Обединеното кралство да се договорят за бъдещите си отношения.

Говорител на испанското правителство, обаче коментира, че оттеглянето на Мей означава излизане на Великобритания от ЕС без сделка, тъй като проправя път към властта на хардлайнерите от Консервативната партия.

"При тези обстоятелства, твърдият Брекзит изглежда е реалност, която е почти невъзможно да бъде преодоляна", заяви говорителката.

Европейският съюз даде повторна отсрочка на Великобритания за излизането ѝ от ЕС. Този път до 31 октомври.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протести за климата се проведоха по целия свят
Протести за климата се проведоха по целия свят
ДРУГИТЕ новини: В очакване на театралните отличници
ДРУГИТЕ новини: В очакване на театралните отличници