НОВИНИ

​Меркел и Макрон подписаха френско-германски договор за приятелство

Лидерите на Германия и Франция подписаха днес в Аахен нов договор за сътрудничество, който допълва съществуващия от 1963-та, приет от Конрад Аденауер и Шарл де Гол.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
13:55, 22.01.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:35 мин.
По света

Германия и Франция искат да останат "мотор" на Европа. Във времената на ширещ се национален егоизъм те подписват нов партньорски договор вместо да вдигат лозунга "страната ми на първо място". В неспокойните дни символите имат голямо значение, но не единствено.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Трябва да работим усилено, за да комуникираме по-добре и то не само вербално, но и ментално, а и в организационен план. Така ще се сближим, ще развием уважение към културата на другите и ще разберем техния принос за обогатяването на нашата собствена
;

Брекзит, търговските конфликти, тероризмът, миграцията, климатичните промени - френският президент смята, че по тези въпросът Европа не е проблемът, а решението.

Еманюел Макрон, президент на Франция: Имаме общата амбиция Европа да бъде щит за хората срещу бурите по света.Това е нашето предизвикателство сега.

Германия и Франция искат да си сътрудничат по-тясно в икономически план, още повече да се сближат в културната сфера, а по отбранителни и оръжейни въпроси да взаимодействат тясно. Става въпрос за особено партньорство, което обаче не изключва други държави-членки на Европейски съюз.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Аварийно кацане: Пътник поиска руски самолет да поеме към Афганистан
Аварийно кацане: Пътник поиска руски самолет да поеме към Афганистан
​Певецът Крис Браун е бил задържан по подозрение в изнасилване
​Певецът Крис Браун е бил задържан по подозрение в изнасилване