НОВИНИ

Меркел и Путин единни по иранското ядрено споразумение

На фона на противопоставянето между Евросъюза и САЩ по иранската сделка - германския канцлер Ангела Меркел показа единомислие по редица въпроси с руския президент Владимир Путин. На среща в черноморския курорт Сочи Меркел и Путин се обявиха за запазване на иранското ядрено споразумение и обсъдиха бъдещето на Северен поток 2 - проектът, за който Тръмп постави ултиматум. Ангела Маркел посочи, че запазването на добрите отношения с Русия е от стратегически интерес за Германия, но и че важността на отношенията между САЩ и ЕС се запазва, независимо от актуалните разногласия.

bnt avatar logo
от БНТ
20:16, 18.05.2018
Чете се за: 00:54 мин.
По света

С пищен букет от рози Владимир Путин посрещна Ангела Меркел в резиденцията в Сочи на брега на Черно море. Тази среща се случва в интересно време, заяви руският президент. Споразумението с Иран е по-добро, отколкото такова въобще да не съществува, заяви Ангела Меркел след разговорите. Европейските компании не трябва да очакват крупни компенсации, ако попаднат под обсега на санкциите срещу Иран, предупреди Меркел от Сочи.

Ангела Меркел - канцлер на Германия: Може да стане така, че компаниите, които искат да инвестират в Иран, да могат да го направят. Ние наистина обсъждаме това в Брюксел. Има блокада, блокиращ механизъм, но не бива да храним илюзия, че ще има големи компенсации.

Двамата лидери подчертаха, че газопроекта Северен поток 2, който според експерти ще прекрати транзита на руски газ през Украйна, няма нищо общо с политиката.

Ангела Меркел -- канцлер на Германия: Ние смятаме Северен поток 2 за икономически проект, но той има своите усложнения и затова беше повдигнат въпроса какви гаранции ще получи Украйна в този контекст.
Владимир Путин - президент на Русия: Винаги сме третирали този проект като изключително икономически. Искам да кажа също, че след старта на Северен поток 2 транзитът на руски газ през Украйна няма да бъде преустановен, ако се докаже, че доставките са икономически оправдани.

Според Путин позицията на Съединените щати за проекта е рядък пример на приемственост между Тръмп и предшественика му Барак Обама и изтъкна фактът, че американският президент действа като предприемач, който защитава търговията с американски шистов газ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вътрешният министър Валентин Радев се срещна с посланици
Вътрешният министър Валентин Радев се срещна с посланици
Комисия ще описва щетите след поройния дъжд с градушка в Карнобат и Стралджа
Комисия ще описва щетите след поройния дъжд с градушка в Карнобат и Стралджа