НОВИНИ

Меркел и Шулц преговарят за правителство

В Германия започнаха предварителните разговори за формиране на широка коалиция. Канцлерът Ангела Меркел и лидерът на социалдемократическа партия Мартин Шулц седнаха на масата за преговорите. Очаква се разговорите да продължат 5 дни, а в случай, че не се стигне до споразумение, да последва и край на политическата кариера на поне един от двамата лидери.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:45, 07.01.2018 (обновена)
Чете се за: 00:44 мин.
По света

С оптимизъм - така канцлерът Ангела Меркел подходи към началото на преговорите за съставяне на правителство. Три месеца и половина, след като спечели изборите за Бундестага, но не получи мнозинство, консервативният блок Християндемократически/Християнсоциален съюз стигна до последния възможен ход - широка коалиция с основния си опонент - Германската социалдемократическа партия.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Вярвам, че можем да постигнем успех. Възнамеряваме да работим бързо и да не забравяме, че германците очакват от политиците едно нещо - да разрешават проблемите им. Оптимист съм за преговорите, макар и да съм наясно, че ни очаква много работа през следващите дни.

Лидерът на социалдемократите Мартин Шулц даде заявка, че няма намерение да проточва преговорите.

Мартин Шулц, лидер на Социалдемократите: Както и да изглежда новото германско правителство, каквато и да е структурата му, едно е сигурно - най-голямото предизвикателство пред нас, ще бъде да прокараме нови политики, адекватни на времето в което живеем. Отворени сме за конструктивен диалог и няма да поставяме никакви категорични предварителни условия.

Ако двете най-големи партии не се споразумеят, не се изключва и вариант това да сложи край на политическата кариера на бившия председател на ЕП.

Спорните точки са бежанската политика, разходите за отбрана, трудовият пазар и бъдещето на ЕС. Ако различията бъдат изгладени, Германия може да има ново правителство в началото на април.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Франция почита паметта на жертвите от терористичните атаки през 2015 г.
​Франция почита паметта на жертвите от терористичните атаки през 2015 г.
12 общински болници с опасност от фалит у нас
12 общински болници с опасност от фалит у нас