Германската канцлерка Ангела Меркел спомена избиването на 1,5 милиона арменци през 1915 г. след срещата в Ереван с арменския премиер Никол Пашинян, като заяви, че издевателствата над арменците няма и не трябва да бъдат забравени, предаде Ройтерс. Меркел избегна използването на думата „геноцид“, като така си спести вероятно повторение на напрежението с турския президент Реджеп Тайип Ердоган от 2016 г., след като германският парламент определи тези събития като геноцид.

© БТА

Меркел нарече възпоменателната церемония в Бундестага през 2016 г. „важна стъпка в културата на възпоменанието“, но подчерта, че използваният там термин „геноцид“ е бил политическо, а не законово определение. Германия е готова да поеме отговорността по решаването на конфликта в Нагорни Карабах, заяви Меркел, цитирана от ТАСС. Берлин също така е готов да съдейства на Армения за либерализация на визовия режим с ЕС. Тя добави, че с Пашинян са обсъдили борбата с корупцията и икономически теми. Това е първа визита на германски канцлер в Армения и тя бе определена като историческа от премиера Никол Пашинян.

Холандия призна арменския геноцид, Турция реагира остро

Холандия призна арменския геноцид, Турция реагира остро

Холандският парламент гласува резолюция, с която призна масовото избиване на арменци от турската армия по време на Първата световна война за геноцид....