COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Меркел обеща да намали броя на бежанците

На конгрес на управляващата партия в Германия канцлерката Меркел произнесе програмна реч за политиката към бежанците и обеща броят им да се намали. Какво ще се промени в Германия разказва Александър Андреев от българската редакция на "Дойче веле".

от БНТ
19:53, 14.12.2015
Чете се за: 00:50 мин.
По света

От конгреса на християндемократите всички очакваха решение на вътрешния конфликт, свързан с бежанците. Позицията на Меркел гласи: правото на политическо убежище в Германия не може да се ограничава.

Нейните критици пък настояват за горна граница. В крайна сметка беше постигнат компромис: горна граница няма да има, но ще се вземат решителни мерки за намаляване на потока бежанци. Ангела Меркел го формулира така:

Ние искаме осезаемо да намалим броя на бежанците - и ще го сторим. Това е в интерес на всички. И на Германия, която трябва да се справи с грижите за тях, с интеграцията им в обществото, и на трудовия пазар.

В интерес е и на цяла Европа, пък и на самите бежанци, уточни канцлерката. Тя не се поколеба да повтори възклицанието си „Ние ще се справим!", което в цяла Европа ѝ навлече критиката, че лекомислено отваря шлюза за милиони мигранти.

Германия трябва да остане отворена към света, а през 21-ви век тъй или иначе няма как да се изолираш, припомни Меркел и отново призова за общоевропейско решение за солидарност и за сътрудничество със страните, от които идват бежанците.

Ангела Меркел беше възнаградена с бурни аплодисменти, когато похвали готовността на германците да помагат на хората, изпаднали в беда. В същото време тя недвусмислено заяви, че бежанците трябва да приемат законите, реда и ценностите в страната и да научат езика.

Тук не важат кодекси на честта, племенни или патриархални правила, каза Меркел и потвърди едно свое предишно изявление: мултикултурализмът е заблуда. Тоест Германия няма да толерира отклонения от закона, независимо, че се маскират като "културни особености".

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Разширява се кръгът от хора, които ще бъдат изследвани за коронавирус
Разширява се кръгът от хора, които ще бъдат изследвани за коронавирус
Виенският бал в София в помощ на деца с онко-хематологични заболявания
Виенският бал в София в помощ на деца с онко-хематологични заболявания