НОВИНИ

Меркел обеща да намали броя на бежанците

На конгрес на управляващата партия в Германия канцлерката Меркел произнесе програмна реч за политиката към бежанците и обеща броят им да се намали. Какво ще се промени в Германия разказва Александър Андреев от българската редакция на "Дойче веле".

bnt avatar logo
от БНТ
19:53, 14.12.2015
Чете се за: 00:50 мин.
По света

От конгреса на християндемократите всички очакваха решение на вътрешния конфликт, свързан с бежанците. Позицията на Меркел гласи: правото на политическо убежище в Германия не може да се ограничава.

Нейните критици пък настояват за горна граница. В крайна сметка беше постигнат компромис: горна граница няма да има, но ще се вземат решителни мерки за намаляване на потока бежанци. Ангела Меркел го формулира така:

Ние искаме осезаемо да намалим броя на бежанците - и ще го сторим. Това е в интерес на всички. И на Германия, която трябва да се справи с грижите за тях, с интеграцията им в обществото, и на трудовия пазар.

В интерес е и на цяла Европа, пък и на самите бежанци, уточни канцлерката. Тя не се поколеба да повтори възклицанието си „Ние ще се справим!", което в цяла Европа ѝ навлече критиката, че лекомислено отваря шлюза за милиони мигранти.

Германия трябва да остане отворена към света, а през 21-ви век тъй или иначе няма как да се изолираш, припомни Меркел и отново призова за общоевропейско решение за солидарност и за сътрудничество със страните, от които идват бежанците.

Ангела Меркел беше възнаградена с бурни аплодисменти, когато похвали готовността на германците да помагат на хората, изпаднали в беда. В същото време тя недвусмислено заяви, че бежанците трябва да приемат законите, реда и ценностите в страната и да научат езика.

Тук не важат кодекси на честта, племенни или патриархални правила, каза Меркел и потвърди едно свое предишно изявление: мултикултурализмът е заблуда. Тоест Германия няма да толерира отклонения от закона, независимо, че се маскират като "културни особености".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България и Гърция настояват за правила за решаване на проблема с бежанците
България и Гърция настояват за правила за решаване на проблема с бежанците
Български храни и вина със защитен произход
Български храни и вина със защитен произход