НОВИНИ

Меркел обсъжда в Исландия климатичните промени

Германският канцлер Ангела Меркел е в Исландия за разговори с лидерите на скандинавските страни. Очаква се климатът да доминира дневния ред и Меркел призова за „смирение“ при нашето третиране на околната среда.

bnt avatar logo
от БГНЕС
15:27, 20.08.2019
Чете се за: 00:49 мин.
По света
меркел обсъжда исландия климатичните промени

Премиерът на Исландия Катрин Якобсдотир е домакин на работен обяд, по време на който се очаква Меркел да обсъди политиката за климата и редица международни теми с ръководителите на правителствата на Дания, Финландия, Исландия, Норвегия и Швеция.

„От смяната на моделите на мобилност към въпроса за производството на енергия, вярвам, че сме изправени пред общи предизвикателства“, каза Меркел в понеделник. Примерът с Исландия показва „че човечеството трябва да се отнася внимателно към природата и да проявява известна смирение“, подчерта канцлерът.

В неделя Исландия отдаде почит като проведе погребение за първия изгубен поради климатичните промени ледник Окьокул. Известен като „Ок“ за кратко, Окьокул загуби статута си на ледник през 2014 г. На церемонията в неделя опечалените разкриха табела, обявяваща, че всички главни ледници в страната се очаква да последват същия път през следващите 200 години.

Какво е Северният съвет?

Северният съвет обединява Дания, Исландия, Финландия, Норвегия и Швеция, както и самоуправляващи се територии като Гренландия и Фарьорските острови.

Той е създаден през 1952 г. за укрепване на междупарламентарното и междуправителственото сътрудничество между държавите-членки.

Регионът се похвали през 2-17 г. с население от около 27 милиона души, а общата му икономическа продукция през тази година се оценява на около 1,26 трилиона евро. До 2030 г. Северният съвет очаква броят на жителите в региона да се увеличи с 10% до около 29 милиона.

Всяка година лидерите на северния съвет се срещат на неформални разговори. Тази година на срещата беше поканена и Ангела Меркел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отново пламна гората над Реброво, спешно се търсят дорбоволци
Отново пламна гората над Реброво, спешно се търсят дорбоволци
МВР търси съдействието на гражданите за случая в Негован
МВР търси съдействието на гражданите за случая в Негован