НОВИНИ

Меркел очаква интересна битка за Бундестага

Само 4 седмици преди изборите за нов Бундестаг канцлерът Ангела Меркел не се поколеба да покаже твърдост по темите, които се смятат за нейни ахилесови пети в битката ѝ за четвърти управленски мандат. За допускането на мигрантската вълна в Германия преди 2 години тя прехвърли вината върху неработещите механизми в ЕС. А към Турция показа очакваната от нея твърдост.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
19:12, 29.08.2017
Чете се за: 00:58 мин.
По света

Допускането на стотици хиляди мигранти в Германия през 2015 година е било само хуманитарно изключение. Правителството е трябвало да вземе спешни мерки в извънредната ситуация, увери Меркел на традиционната си лятна пресконференция.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: "Важно и правилно беше да се приемат тогава хората в онези изключителни обстоятелства. Също толкова важно е обаче да се изградят устойчиви структури. Какви структури? Преди всичко трябва да признаем, че Европа не си е свършила домашната работа. Нямаме функционираща Дъблинска система. Защото не всички са готови да работят за справедливото разпределение на бежанците.

Меркел нарече това недостатък, върху който трябва да се работи усилено. С риск да отблъсне голяма част от турските гастарбайтери преди изборите на 24 септември тя беше категорична, че е против преговори за митническия съюз с Турция.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Предвид трите милиона граждани на Германия с турски корени, бихме искали да имаме по-добри отношения с Турция, но там няма гаранции за върховенството на закона. Затова сме в много критична фаза на отношенията.

На пресконференцията си Меркел разкритикува и Полша заради спорната ѝ съдебна реформа. Коментира и санкциите срещу Русия и още доста теми. Но така и не пожела да отвърне на нито едно от предизвикателствата от лидера на социалдемократите Мартин Шулц. Включително на обвинението му, че е надменна към електората, също както менторът й Хелмут Кол по време на четвъртия му канцлерски мандат.

Меркел увери, че ѝ е много интересна предизборната кампания, въпреки че дясноцентристкият ѝ блок - ХДС/ХСС, води в допитванията с 15 процентни пункта пред партията на Шулц. А "Дойче веле" сравни вещината, с която тя парира всички остри въпроси, с тази на "Байерн" (Мюнхен), когато води с 3:0 и трябва да контролира топката до края на мача.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Апелативният съд остави в ареста Венцислав Василев
Апелативният съд остави в ареста Венцислав Василев
За колко време се възстановява опожарена гора
За колко време се възстановява опожарена гора