Правителството на Германия полага усилия за предотвратяване на най-лошия възможен вариант на Брекзит - без споразумение. Това заяви канцлерът Меркел по време на дебат за политиката на кабинета. Има готовност и за хаотично излизане на Великобритания от Европейския съюз. Мария Стоянова проследи дискусията в Бундестага.

Генералният дебат е сцена, на която се засягат и обсъждат много теми. Ролите са разпределени - опозицията атакува остро, а канцлерът невъзмутимо излага своята гледна точка. Ангела Меркел имаше дълъг списък от акценти в речта си. Китай, САЩ, търговска война, борба срещу расизма. Дълго време обаче тя отдели на Брекзит.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: След оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз на прага си ще имаме конкурент, независимо дали ще поддържаме тясно сътрудничество във външната политика и сигурността и ще останем приятели.

По думите на германския канцлер Европа трябва да преодолее технологичното си изоставане, защото не във всички сфери върви в крак с времето. Помощ за модернизацията на общността ще окаже и глобално сформираният състав на Европейската комисия, който се ръководи от нейния дългогодишен министър Урсула фон дер Лайен.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: От една страна, ние европейците ще бъдем отслабени от излизането на Великобритания - трябва да си го кажем направо, но от друга, това също така е и часът за разгръщане на нова сила.

И още две причини открои Меркел сред необходимостите за нова мощ - геостратегическото засилване на Русия и растящото съперничество между Китай и САЩ. Отдавна канцлерът не е произнасяла програмни речи за бъдещето на Европейския съюз. Сега тя призова, в условията на променлив баланс, за сплотеност в общността.