COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Меркел започна кавказката си обиколка с посещение в Грузия

Германският канцлер Ангела Меркел заяви днес в Тбилиси, че още не е решила кого да номинира за следващ председател на Европейската централна банка (ЕЦБ) и добави, че дискусиите по въпроса едва са започнали. "Обсъжданията за персонални решения, които да бъдат взети във връзка с изборите на нов Европейски парламент, в момента бавно започват", каза Меркел на пресконференция в грузинската столица, където е на посещение.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:50, 23.08.2018
Чете се за: 00:43 мин.
По света

"Това означава, че досега не са били взети никакви решения, а човекът за поста ръководител на ЕЦБ ще бъде определен много по-късно, така че не мога да кажа какви са желанията ми. Ние по-скоро ще чакаме как ще се развият нещата и тогава ще видим и как се развива германската позиция", каза Меркел.

На съвместна пресконференция с германския канцлер грузинският министър-председател Мамука Бахтадзе каза, че визитата на Меркел издига на по-високо равнище двустранното сътрудничество.

Германия твърдо подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Грузия в международно признатите й граници и процеса на европейска и евроатлантическа интеграция на страната, подчерта Бахтадзе.

Меркел съобщи, че представители на Германия и Грузия ще подпишат документи за сътрудничество на стойност 390 млн. евро. Сътрудничеството обхваща строителството, хранилищата за газ, помощ за водоснабдяването и канализацията.

Германският канцлер разговаря още с президента на страната Гиорги Маргвелашвили. За утре е планирана среща на Меркел с ръководители на опозиционни организации, студенти и преподаватели от университета в Тбилиси.

Заедно с канцлера пътуват бизнесмени от различни области. Според анализатори, кавказката обиколка на Меркел, която освен Грузия, включва Армения и Азербайджан, цели да покаже желанието й за намиране на алтернативни енергийни източници, независимо от заявения интерес към газопровода "Северен поток 2", който ще доставя синьо гориво директно от Русия до Германия.

Топ 24
Най-четени
Лидерите на ЕС и Мицотакис оглеждат границата между Гърция и Турция от хеликоптер
Лидерите на ЕС и Мицотакис оглеждат границата между Гърция и Турция от хеликоптер
Кой и как се грижи за озеленяването в София?
Кой и как се грижи за озеленяването в София?