НОВИНИ

Мерки срещу коронавируса: Термокамери работят на двата терминала на Летище София

Тестът за китайския коронавирус на двамата български студенти, евакуирани от Ухан, е отрицателен. Това съобщиха от Военно-медицинската академия в София. Студентите са изолирани в стаи със специален достъп. Термокамера засича температурата на всички пристигащи на втори терминал на Летище София. От днес термокамера работи и на първи терминал на летището.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов Боряна Черганова
18:10, 03.02.2020
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Студентите момиче и момче се прибраха у нас с военен самолет "Спартан" късно снощи. На летище "Враждебна" ги очакваха медици със специално облекло. Линейка ги откара във Военно-медицинска академия.

Студентите са изолирани в стаи със специален достъп.Незабавно са им направени тестове за коронавирус. Резултатите са отрицателни.

Полк. доц. Георги Попов - началник на Катедра" Инфекциозни болести, ВМА: Тази сутрин са в добро състояние - усмихнати. На средния инкубационен период ще направим нов тест, за да предотвратим евентуален фалшив отрицателен резултат, ако са се заразили по време на полета.

Студентите ще останат под карантина две седмици. Има данни, че новият корнавирус се предава по-лесно.

Доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор: Той беше доста труден за предаване директно по въздушно-капков път, но последните данни от Китай са, че наистина може да се предава. Включително и контактно-битово.

За момента България не предвижда ограничения за влизане в страната на пътници от Китай.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Нямаме намерение за затваряне на граници или преустановяване на издаването на визи. Това може да стане с европейско решение.

На летищата в страната са предприети мерки срещу евентуален внос на китайски коронавирус. Термокамера засича температурата на всички пристигащи на втори терминал на Летище София. Пътниците с над 37 градуса се отвеждат в изолатор на летището.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Трябва да се установи какъв е източникът на тази температура. Заподозрян, че има някакви опасности от заболяване, се отвежда. Това не става през коридора, в който вървят останалите пътници. А има специална врата, която отвежда на летището.

Болният се транспортира с линейка до лечебно заведение. С особено внимание се следят пристигащите от Москва, Истанбул и Доха, защото от там има директни полети до Китай. От днес термокамера работи и на първи терминал на Летище София.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разследващи запечатаха и репатрираха луксозни коли от офиса на Васил Божков
Разследващи запечатаха и репатрираха луксозни коли от офиса на Васил Божков
Мъжът, пристигнал у нас от Китай, е в добро състояние и вече няма температура
Мъжът, пристигнал у нас от Китай, е в добро състояние и вече няма температура