НОВИНИ

Мерки срещу насилието над медици

Случаите на насилие над лекарите се увеличават, но не и осъдените. От Българския лекарския съюз обявиха, че започват национална кампания срещу насилието над медици, заедно с БЧК и националния омбудсман. Има идея пациентите, които са били лекари, да бъдат включвани в черен списък.

bnt avatar logo
от БНТ
17:45, 25.09.2017
Чете се за: 00:57 мин.
Още

На конференцията бяха изнесени данни, според които за първите шест месеца на 2017-а случаите на насилие над лекари са 25, а за миналата година - 28. В същото време статистиката сочи, че за предходните две години няма нито една ефективна присъда за насилие.

Мая Манолова, омбудсман на България: Пресметнах, за 5 години над 400 случая на регистрирано насилие над медицински лица, които са завършили само в 3 случая с ефективна присъда. Законодателството не работи, правоприлагането не е ефективно, а също и за всички нас е ясно, че трябва да търсим други решения.
Стефан Балабанов, зам.-министър на вътрешните работи: Трудно се събират доказателства, за да бъдат представени в съда. Съгласен съм с г-жа Мая Манолова, правоохранителната система трябва да заработи в този аспект още по-добре. Нашите служби в страната ще бъдат инструктирани в тази връзка за по-тясно сътрудничество с екипите на Бърза помощ.

От Лекарския съюз предлагат създаване на единна система към МВР за сигнали за агресия срещу медици, както и въвеждане на черни списъци за пациенти. Беше представена и идеята за отказ от домашно посещение на лекар, в случай че пациентът фигурира в черния списък, но тя не беше одобрена от пациентските организации, лекарския съюз и от здравното министерство.

Лидия Нейчева, зам.-министър на здравеопазването: Подкрепям идеята да има „черен списък“, но не и да бъде отказана медицинска помощ, още повече никой лекар няма да я откаже, но лекарите трябва да знаят къде отиват, медицинските екипи трябва да са предупредени, за да бъдат взети мерки.

От Лекарския съюз предлагат и 7 юли да бъде национален ден срещу насилието над медици - на тази дата лекари и пациентски организации излязоха на протест срещу посегателството над лекаря от болница „Шейново“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Безплатни медицински прегледи в селата в община Бобов дол
Безплатни медицински прегледи в селата в община Бобов дол
Странната двойка начело на Алтернатива за Германия
Странната двойка начело на Алтернатива за Германия