НОВИНИ

Мерките на Макрон ще струват между 8 и 10 млрд. евро на френската икономика

Между 8 и 10 милиарда евро ще струват на френската икономика извънредните мерки, обявени от френския президент Еманюел Макрон. За да спре гражданските протести, държавният глава на Франция склони на редица социално-икономически отстъпки, включително увеличаване на минималната заплата със 100 евро.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
11:45, 11.12.2018
Чете се за: 00:43 мин.
По света

В малко алпийско селце в Югоизточнта Франция французи с жълти жилетки са се събрали да гледат обръщението на президента Макрон. Някои не издържат до края 15-минутната му реч. Както мнозинството демонстранти във Франция, те не са доволни от отстъпките на президента и са решени да продължат протестите.

Доминик, демонстрант: "Той изгуби цялото доверие, хората не му вярват. Той трябва да напусне. Да си ходи!"

В речта снощи Макрон призова към диалог, към спиране на насилието и обяви редица икономически отстъпки. Сред тях увеличаване на минималната заплата със 100 евро, отмяна на увеличаване данъците върху пенсиите под 2000 евро месечно.

;

И крайна десница, и крайна левица днес изразиха недоволство от мерките. Те порицаха Макрон, че тези мерки - които ще струват до 10 млрд. евро на френската икономика, ще бъдат платени не от богатите, а от обикновените хора. На подобно мнение са и представители на протестиращите "жълти жилетки".

Карл Токар, координатор на "жълтите жилетки": "Тези 100 евро са малка сума, защото като махнем удръжките остават по-малко от 80 евро. В тази стая се бяхме събрали осем души да гледаме речта и никой не беше впечатлен".

Решаващите дни за ефекта от речта на Макрон ще са в края на седмицата. Тогава ще стане ясно колко души ще се отзоват на призива на "жълтите жилетки" за нови протести.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
СГС върна на прокуратурата делото срещу Максим Минчев
СГС върна на прокуратурата делото срещу Максим Минчев
Пожар унищожи няколко къщи в квартал Вароша във Велико Търново
Пожар унищожи няколко къщи в квартал "Вароша" във Велико Търново