Посолството ни в Индия е установило контакт с още шестима българи в Шри Ланка. Те са на почивка там и се намират в град Тамбуа. Един от тях е съобщил на близките си, че всички са добре. Мисията ни в Делхи вече е в контакт с общо 18 българи в Шри Ланка. Те са невредими след атентатите. Междувременно властите в страната обвиниха местна джихадистка групировка за нападенията, но посочиха, че тя е имала връзка с международна организация.

Групировката „Нешънъл Таухид Джамаат“ стои зад нападенията в Шри Ланка, каза министърът на здравеопазването и говорител на правителството. Но според него, атаките са станали с помощта на международна мрежа. Досега никой не е поел отговорност. Участвали са седем атентатори - камикадзета. Арестувани са 24 души, до един местни.

Раджитха Сенаратне, министър на здравеопазването и говорител на правителството: Извършваме операции и ги залавяме един по един, местата, където са се обучавали са установени и са претърсени.

Мнозина преживяват мъчителни часове на неизвестност - пред болници и морги те чакат някаква вест за свои близки.

87 бомбени детонатора са открити на автогара в Коломбо, Шри Ланка

87 бомбени детонатора са открити на автогара в Коломбо, Шри Ланка

Властите на Шри Ланка съобщиха, че 87 бомбени детонатора са открити на автогарата в Коломбо, Шри Ланка. В Коломбо въведоха извънредно положение, което...

Натъпкан с експлозиви бус се взриви при опит за обезвреждане - и то близо до една от църквите от вчерашното нападение. На автогара в Коломбо бяха намерени 87 детонатора.

290 са загиналите при нападенията в три църкви и три хотела навръх Великден за католиците, ранените са 500.

Сред жертвите са осем британци, петима индийци, австралийци, китайци, американец, японец, португалка. Загинали са три от четирите деца на датския милиардер Андерш Холш Поулсен, който е бил на ваканция в Шри Ланка със семейството си. Училищата, университетите и борсите са затворени. От полунощ влиза в сила извънредно положение.

Най-популярните социални мрежи в страната Фейсбук и Уотсап остават блокирани до края на разследването заради опасност от подстрекаване към насилие и дезинформация.