НОВИНИ

Местят рибния пазар на Токио

Най-големият рибен пазар в света вече ще бъде преместен на ново място.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
10:15, 08.10.2018
Чете се за: 00:56 мин.
По света

Прочутият пазар Цукиджи, една от атракциите на японската столица, най- големият пазар за риба в света, такъв, какъвто го помнят в Токио от над 80 години, остава в миналото.

Лабиринт от миризми, гледки, звуци и вкусове - от екзотични риби до прясно суши, привличащ като магнит стотици хиляди туристи годишно. Оттук пазаруваха хиляди жители на Tокио, зареждаха се огромен брой ресторанти.

Тук се провеждаха и прочутите търгове на риба тон.

Последният се състоя в събота сутрин. Най-скъпата риба на него беше 162-килограмова риба тон, продадена за 4 млн. йени или 37 818 долара.

Властите решиха да преместят пазара - в нова лъскава сграда на стойност 5 милиарда долара. Тя се намира на изкуствения остров Тойосу. Преместването тече денонощно преди откриването на новия пазар, което трябва да стане във вторник. Тук атмосферата е друга и някои търговци на риба не я харесват.

Такаши Тойода, търговец на риба тон: Това прилича повече на център за дистрибуция. Всяко магазинче е отделено в малко пространство и всеки е откъснат от другите. На пазара Цукиджи беше по-уютно.

Промяната се приема трудно. Над 80% от търговците на Цукиджи са срещу пренасянето на Тойосу.

Саито, търговец на едро на морски дарове: Имаме толкова малко място за нашите съдове в сравнение с преди. Това е нелепо. Ние продаваме морски продукти. Какъв глупак трябва да си, за да построиш такъв пазар!

Властите обаче имат един железен аргумент - хигиената. Това е главната причина за преместването. Старият парцел на пазара временно ще стане паркинг за олимпийските игри в Токио през 2020 година, а след това там ще бъде издигнат търговски център.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
АРТ посоки с Галя Крайчовска - празници на сцената
АРТ посоки с Галя Крайчовска - празници на сцената
Спейс Екс изведе аржентински спътник на орбита
"Спейс Екс" изведе аржентински спътник на орбита