НОВИНИ

Метрото тръгва от "Красно село" до бул. "Владимир Вазов" ​до края на годината

До края на година тръгва метрото от "Красно село" до бул. "Владимир Вазов". Новост по трасето са специалните стъклени предпазни огради срещу инциденти в метрото. Освен по третата линия, такива ще бъдат поставени и на станциите "Опълченска" и "Национален стадион "Васил Левски". А днес кмета на София Йорданка Фандъкова сама изпробва тренажорите за обучение на машинистите, започнаха и тестовите изпитания на влакчетата.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
19:05, 24.04.2019
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

18 от 20 влака вече са доставени, очакват се да пристигнат и последните два, за да се направят цялостните изпитания. Те са по-леки и икономични от тези по първата линия, а управлението им е почти изцяло автоматизирано. Новата линия ще се използва от 130 000 души дневно.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Взех решение за закупуването на още 10 метровлакове, като вече са поръчани, допълнителни средства са отпуснахме. Защото за мен важната задача е строителството на метрото да не спира и с изграждането на третата линия да заеме над 50% от градския транспорт.

Първите 8 метростанции от третата линия ще бъдат пуснати на два етапа до края на 2019-та. А до средата на 2020 г. - и четирите километра в квартал "Овча купел".

Метростанция "България" е почти завършена. Заради името, което носи тя е решена изцяло в цветовете на трибагреника.

Преградите срещу самоубийци са синхронизирани с вратите на метровлаковете и са най-добрата мярка за безопасност.

инж. Стоян Братоев, директор на "Метрополитен": Да им е по-удобно, по-комфортно. Да не се притесняват, че някой може да ги бутне.

Кметът на София Йорданка Фандъкова коментира и че след след 14-годишно консервиране, фонтанът на площад "Славейков" отново ще работи. Той вече е реставриран и пълен с вода. Фонтанът спря да роботи през 2005 година, когато 34-годишен мъж загина, ударен от ток във водата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Високи температури и пожари в Северна Европа
Високи температури и пожари в Северна Европа
Андрей Слабаков: Милиони деца в Европа не са влизали в училище
Андрей Слабаков: Милиони деца в Европа не са влизали в училище