COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Мей, Макрон и стотици ветерани отбелязаха 75 години от десанта в Нормандия

Президентът на Франция Еманюел Макрон и премиерът на Великобритания Тереза Мей честваха заедно 75-годишнината от десанта в Нормандия с откриването на първата част от мемориал на загиналите британски войници във Вер сюр мер в нормандския департамент Калвадос. Снощи 95-годишният британски ветеран Хари Рийд скочи отново с парашут над нормандските полета.

от БНТ
13:15, 06.06.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:25 мин.
По света

На церемонията на американското военно гробище в мемориалния комплекс Омаха Бийч, Еманюел Макрон и Доналд Тръмп отдадоха почит на загиналите.

Еманюел Макрон - президент на Франция: Днес ние отдаваме почит на всички борци, без които нямаше да живеем свободно като нация. От името на цяла Франция, аз се покланям пред тяхната смелост. Покланям се пред всички ветерани и им казвам "благодаря".

След церемонията френският президент се срещна отново с Тръмп за разговор и обяд. Канадският премиер Джъстин Трюдо ще участва в церемония с френския си колега Едуар Филип.

Десантът в Нормандия на 6 юни 1944 г. е най-масовият в историята по брой на участващи плавателни съдове - от близо 7 хиляди кораба на плажовете в Нормандия дебаркират над 150 000 души.

Топ 24
Най-четени
Радев и Анастасиадис обсъдиха новия европейски бюджет
Радев и Анастасиадис обсъдиха новия европейски бюджет
Евростат: България е пета по ръст на БВП в ЕС
Евростат: България е пета по ръст на БВП в ЕС