НОВИНИ

Международен форум в София събра стартиращи компании и балкански политици

500 представители на новосъздадени европейски компании са в София - за участие във форум, посветен на иновативни стартиращи компании, организиран от Европейската комисия. Премиерите на Македония - Зоран Заев, на Сърбия - Ана Бърнабич, и на Черна гора - Душко Маркович, изразиха своята подкрепа за форума.

Николай Минков
от Николай Минков
12:00, 15.11.2018
Чете се за: 01:31 мин.
У нас

По време на годишната среща на "прохождащите" европейски компании, която тази година се провежда във формат Централна и Източна Европа плюс Западните Балкани, премиерът Бойко Борисов акцентира върху потенциала на региона да се създават дигитални информационни хъбове, които от своя страна да дадат тласък на европейската цифрова икономика.

Бойко Борисов, министър-председател на България: Искаме да създадем платформата, с която да дадем възможност на българските граждани, на сръбските, черногорски, македонски, а и на всички останали, защото не делим държавите на Балканите и действително да създадем една мощна балканска цифрова икономика и да дръпнем напред в следващите години.

Как Западните Балкани да станат регион, подходящ за стартиращи компании? Около този въпрос дискутираха и премиерите на Сърбия, Македония и Черна гора. И тримата лидери се обединиха около мнението, че освен финансирането, което е много важно за прохождащите компании, също така е нужно законодателство, което да гарантира тяхната устойчивост, докато те се утвърдят на пазара.

Мария Габриел, еврокомисар: Днес с гордост поставяме началото на мрежата Startup Europe за Централна и Източна Европа и в Западните Балкани, партньорство от 14 страни. 14 страни, които поемат ангажимента да улеснят връзките между стартъпите в региона, да засилим образованието по предприемачество, създадем синергии и увеличим наличието на финансиране.
Зоран Заев, министър-председател на Македония: Смятам, че политиците трябва да избират как да се учат. Ние трябва да положим усилия за развитието не само на брутния вътрешен продукт, да стимулираме икономиката, но и да подпомагаме стартиращите компании - хората, които са иновативни и креативни, да имаме много умни и талантливи образовани хора. Подобни формати като този в София ни помагат да получим ценни знания, които да приложим към стартиращите компании.
Душко Маркович, министър-председател на Черна гора: Все още нашият регион се опитва да излезе от обхвата на социализма. Хората искат да работят в държавния сектор, вместо да станат предприемачи и да развият собствен бизнес и собствени идеи. Регионът обаче днес се движи доста бързо и растежът на Черна гора е сред петте най-динамични в европейски план. Ето защо ние се стараем да насърчим икономиката и стартиращите компании.
Ана Бърнабич, министър-председател на Сърбия: Правителството не знае всичко. Ние в правителството знаем съвсем малко и ако сме представители на едно умно и отговорно правителство, трябва да се допитваме до хората, които знаят по-добре от нас - да ги питаме какво да правим и как по най-добрия начин да направим нещо за тях. В края на 2016 г. ние подпомогнахме създаването на инициативата Дигитална Сърбия като формат, който събира един от най-успешните стартъпи в Сърбия.

Всички участници подписаха декларация за насърчаване на технологичното иноваторство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как Груевски избяга в Унгария?
Как Груевски избяга в Унгария?
НС прие с пълно единодушие промените в закона за жертвите на домашно насилие
НС прие с пълно единодушие промените в закона за жертвите на домашно насилие