НОВИНИ

Международен трибунал разпореди Русия да освободи задържаните украински моряци

Международният трибунал на ООН по морско право постанови Русия да освободи трите украински кораба и 24-мата задържани украински моряци. Няма причина, обаче, Москва да не продължи с разследването или да заведе нови наказателни дела по казуса, заключиха магистратите.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:50, 25.05.2019
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Заседанието на Трибунала се проведе в Хамбург. Две от исканията на Киев бяха удовлетворени.

Джин-Хйон Пейк, съдия в трибунала на ООН по морско право: С 19 на един гласа, беше решено Русия незабавно да освободи трите украински кораба и да ги върне на Украйна. С 19 на един гласа, Украйна и Русия да се въздържат от каквито и да били действия, които биха могли да доведат до изостряне на напрежението в без това сложната ситуация в Керченския проток.

Но третото - за прекратяване на наказателните дела, не беше подкрепено. В Киев определиха решенията като истинска победа и заявиха, че очакват бързото им изпълнение от страната на Русия. Москва за пореден път повтори тезата си, че Трибуналът на ООН по морско право няма юрисдикцията да се произнася по казуса в Керченския проток

;

През ноември миналата година три украински кораба се опитаха да мината от там, но бяха пленени от руската брегова охрана, а екипажите им - арестувани и изправени на съд за нарушение на границата.

Русия анексира украинския полуостров Крим през 2014 г., но действията на руските власти бяха определени като незаконни от Украйна и от голяма част от международната общност. В края на юни Трибуналът очаква докладите на Москва и Киев по „керченския случай“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Връчват наградите „Златна палма“ от международния филмов фестивал в Кан
Връчват наградите „Златна палма“ от международния филмов фестивал в Кан
Доналд Тръмп е на четиридневно държавно посещение в Япония
Доналд Тръмп е на четиридневно държавно посещение в Япония