НОВИНИ

Държавата връща лиценза за работа и износ на оръжейното предприятие „Емко“

Държавата връща лиценза за работа и износ на оръжейното предприятие „Емко“, съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов. Дружеството е отстранило всички нередности, свързани с безопасността. Въпреки това, по-късно ще се проведе протест на работниците пред Министерския съвет, заради процедурата по отнемане на лиценза, която продължи няколко седмици, поръчките са пренасочени от държавната компания-търговец „Кинтекс“ към друга държавна компания - ВМЗ „Сопот“, които ще изпълнят поръчките със закъснение от шест месеца.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
11:23, 06.10.2017 (обновена)
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Министър Караниколов увери, че той лично не е разпореждал такова прехвърляне на поръчките, а то се е наложило, тъй като държавата-поръчител не би могла да изчака процедурата по връщане на лиценза. Министърът посъветва работниците да се обръщат лично към него, за да се разреши казусът. Емил Караниколов обясни, че докладът за проверката на „Емко“ е получил от министерството на вътрешните работи вчера. Основното констатирано нарушение, което е и най-сериозно, е, че имало наличие на боеприпаси в помещенията на работното предприятие. Дружеството е отстранило тези нередности, като оставан няколко административни, които не представляват опасност за безопасността на околните.

Емил Караниколов, министър на икономиката: От полицията е констатирано, че са отстранени нередностите, които имат пряка опасност към населението и работниците в дружеството. Разбира се, при съгласие от колегите от междувемоствения съвет, бързо ще разгледаме техните искания. Към стоката, която са произвели, има голям интерес и търсене. Ако отговарят на закона, ще дадем нужните права стоката да се изнесе.

Караниколов коментира също така и „Дунарит,“ на което държавата помогна с 47 млн. лн. преди няколко седмици, когато тя откупи негов дълг към КТБ. Министърът коментира, че дружеството работи добре и изпълнява поръчките си, но проверките продължават. Министърът е изискал и проверки във ВМЗ „Сопот“ и „Кинтекс“ за последните 10 години насам, за да се разбере защо са предпочитали частни компании да изпълняват държавни поръчки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фирми във Варна търсят технически кадри
Фирми във Варна търсят технически кадри
320 свободни места в детските градини и ясли в Пловдив
320 свободни места в детските градини и ясли в Пловдив