НОВИНИ

Мигел Канете: ЕК ще подкрепи изграждането на газов хъб "Балкан"

Европейската комисия ще подкрепи усилията на България за изграждането на газовия хъб "Балкан".

Александър Марков
от Александър Марков
11:50, 26.05.2016
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Това заяви евкокомисарят по климата и енергетиката Мигел Канете след срещата си с премиера Бойко Борисов. Канете уточни, че България има шанс да стане регионален газов лидер. По думите му целта на европейската комисия е да диверсифицира източниците на природен газ, за да не се повторят кризите от 2005 и 2009-та година. Борисов от своя страна заяви, че достъп до газовия хъб може да има и за руски природен газ, ако се изпълняват условията и правилата на ЕС.

Бойко Борисов, министър-председател: "Това, което беше мечта или, дето се вика на шега даже Томислав Дончев го кръсти "Балкан", никой не го вярваше. Ние направихме така, че този проект да стане европейски проект и пред нас, пред България, да стои ЕК. Всичко, което правят екипите, се съгласува, знае, оценява и, както добре чухте, той не е насочен и срещу Русия. Комисарят ясно каза - ако се спазват европравилата, които трябва да се спазват от всички, е добре дошъл в този газов хъб. Плюс нашите находища, плюс това, което през интерконектора през Гърция и от други места, които в момента изграждаме, на практика ние правим един голям пазар, защото ако една стока минава само в една посока, то не е пазар. Когато можем да си търгуваме газа с Гърция, Турция, Румъния, Македония и изобщо в целия регион, и нашите тръби са достъпни до всеки, който иска да превози газ, това отговаря ли на Третия либерализационен пакет - отговаря, отговаря ли на разбирането на Брюксел - отговаря".
Мигел Канете, еврокомисар по климата и енергетиката: "Енергетиката е приоритет не само за ЕК, но и за България. България е ключова държава в европейската енергийна система и също така в Централна и Източна Европа, затова аз съм изключително доволен от работата, която успяхме да свършим от миналата година насам. България има изключително силен потенциал да се превърне във връзка със създаването на газовия хъб "Балкан" и има потенциал да развие изключително мощен газов хъб".
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Покачва се нивото на река Янтра
Покачва се нивото на река Янтра
Заменяме старите билети за градски транспорт на 4 места в София
Заменяме старите билети за градски транспорт на 4 места в София