НОВИНИ

Над 1 милион нелегални имигранти са пристигнали в Европа от началото на годината

Над един милион нелегални имигранти са пристигнали в Европа по Средиземно море от началото на годината. Това съобщи върховният комисар на ООН за бежанците Антониу Гутериш.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
14:53, 22.12.2015
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Според организацията , бройката е четири пъти по-висока отколкото миналата година. Твърди се, че в България са пристигнали 30 000 души.

Само в шест страни от Евросъюза броят на бежанците е надхвърлил един милион. Страните са Гърция, България, Италия, Испания, Малта и Кипър.

3 700 човека са се удавили на път към Европа. В поредната бежанска трагедия, 11 души намериха смъртта си край турския курорт Кушадъсъ, след като лодката им потъна.

Смята се, че всеки втори сред мигрантите прекосили Средиземно море тази година е бил сириец .От агенцията за бежанците към ООН признават, че ксенофобските настроения на места в Европа се засилват и призоваха към насърчаване на правата на човека.

Пресата в Германия, където има най-много бежанци, все по-често пише за опасността от псевдобежанци. Според Билд, мигранти в Германия имат фалшиви сирийски паспорти, свързани с "Ислямска държава", а властите са изгубили следите им. Не изключваме сред бежанците да има и хора от криминалните среди и членове не терористични организации, коментираха от германското вътрешно министерство. Според западни разузнавателни служби, "Ислямска държава " в Сирия , Ирак и Либия разполага с десетки хиляди празни паспорти, които могат да се подправят, за да се влезе в Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-голямата ледена пързалка на Балканите отново радва столичани
Най-голямата ледена пързалка на Балканите отново радва столичани
Дворецът Евксиноград отваря врати за туристите след Нова година
Дворецът "Евксиноград" отваря врати за туристите след Нова година