НОВИНИ

Мигранти отвлякоха словенец

79-годишен мъж от Словения беше отвлечен от група мигранти, които опитали да избягат в Италия с личния му автомобил. Четиримата нападатели подмамили възрастния човек, след което го затворили в багажника му. Отвлеченият мъж е открит невредим, а трима от мигрантите са задържани. Случаят разпали противоречия за миграцията в Словения и беше основен акцент в първия предизборен дебат в страната.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:59, 10.05.2019
Чете се за: 00:44 мин.
По света

В сряда следобед група младежи заговарят 79-годишният лозар Мирослав Моравич от словенския град Ново Место. Казват, че са бежанци и го молят за храна и вода. В следващия момент, мъжът е атакуван и отвлечен със собствената му кола.

Мирослав Моравач, похитен: Завързаха ме и ме вкараха в багажника на колата ми. Извесно време пътувахме, а после спряха колата. Един от тях сряза въжетата и после си тръгнаха.

Мигрантите - от марокански и алжирски произход, преминали границата с Италия, след което изоставили автомобила. Малко по-късно колата и собственикът ѝ са открити от италианската полиция. Отвлеченият словенец не е пострадал.

Трима от похитителите са задържани в района на Триест. Те са на възраст между 18 и 25 години и вече са екстрадирани обратно в Словения.

Случаят бързо придоби и политически оттенък - лидерът на дясната опозиция Янез Янша обвини управляващите, че не се справят с бежанската вълна. Янша е известен с кампанията, която водеше срещу мигрантите, която му донесе и победа на изборите. След неуспешния му опит да сформира правителство, обаче, премиер на Словения стана Марян Шарец.

Лявоцентристът предупреди опозицията да не използва отвличането като инструмент за политическа употреба. Темата за миграцията беше и акцент на първия телевизионен дебат за евроизборите.

От началото на годината в Словения са проникнали над 3000 нелегални имигранти.Повечето от тях минават през страната транзитно, в опит да достигнат Италия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Педиатрите отново подновиха протестите за специален статут на детската болница
Педиатрите отново подновиха протестите за специален статут на детската болница
Международно учение „Отвъд хоризонта 2019“ ще се проведе на полигон „Ново село“
Международно учение „Отвъд хоризонта 2019“ ще се проведе на полигон „Ново село“