НОВИНИ

Миграцията - горещата тема на референдума във Великобритания

Миграцията е темата, по която двата лагера - за излизане и оставане - спорят най-разгорещено. Ще гласуват само британците, но те ще решат съдбата и на 3 милиона трудови мигранти от европейски страни във Великобритания. Тежест за страната или един от двигателите на икономическия ръст?

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
19:26, 20.06.2016
Чете се за: 01:28 мин.
По света

Фермата на Гай Поскит се намира в Йоркшир, Северна Англия. Собственикът ѝ е загрижен за реколтата от тикви, но много повече се тревожи за предстоящия референдум. Ако британците гласуват за излизане от ЕС, бизнесът ми ще пострада сериозно, обяснява Поскит.

Гай Поскит, собственик на ферма: "Най-голямото ми притеснение при евентуален Brexit, е свободният достъп до работа. Имам нужда от тези хора, без тях ще внасяме повече, ще трябва да променим изцяло начина си на работа. По рафтовете на магазините свежата британска продукция ще намалее"'.

В тази ферма работят предимно мигранти. Общо 3 милиона са европейците, работещи на Острова. Само миналата година във Великобритания са пристигнали повече от 184 хиляди души от други европейски държави. Един от най-силните аргументи на привържениците на кампанията за излизане е, че мигрантите са заплаха за добруването на Великобритания. Причината - заемат работни места, натоварват социалната система, подбиват цената на труда. Най-много са поляците - 850 хиляди. След това са ирландците и румънците. Българите са около 65 хиляди.

Статистиката оборва митовете, че чуждите работници са тежест за Великобритания. Оказва се, че за периода 2001-2011 година приносът на европейските имигранти за икономиката е 20 млрд. лири. Те са платили и повече данъци, отколкото са получените от тях помощи. Митът, че през 2012 година, с падането на ограниченията за работа, българи и румънци ще наводнят Острова, също беше развенчан.

Ако Brexit се случи един от 4-те стълба, на които се крепи голямото европейско семейство - а именно свободното движение на хора във Великобритания ще рухне. Като начало това означава, че всички ще трябва да кандидатстват за работни визи, а броят им, по силата на британското законодателство е ограничен.

Марика Рудик-Мис, мигрант от Естония: "Ако Англия напусне Евросъюза, това ще затвори вратите за източноевропейците, това ме притеснява".
;

Резултатът от референдума несъмнено тревожи и всички останали 27 членки. В Полша все още 19 процента от населението обмисля да търси работа в чужбина. Но за година желаещите да работят във Великобритания са намалели поти наполовина.

Анджей Кубишак, говорител на фирма за наемане на работници в чужбина: "Драстичният спад е резултат от дебата за излизане от съюза. Поляците осъзнават, че ако Обединеното Кралство напусне Евросъюза вече няма да има свободен трудов пазар и намирането на работа ще е много по-трудно".

Идва краят на поредния мит - този за полския водопроводчик - той се превърна в лицето на вълната полски имигранти след влизането на страната в съюза. Въпросът е обаче дали Великобритания може без услугите му и отговорът все повече клони към не. Страната не може да си позволи да изгуби работещите си мигранти, а икономическите мотиви за референдума постепенно се трансформират в чисто политически, коментират анализатори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разрешителните за таксита в Благоевград ще се подновяват всяка година
Разрешителните за таксита в Благоевград ще се подновяват всяка година
Дете пострада след инцидент в детска градина в Пазарджик
Дете пострада след инцидент в детска градина в Пазарджик