НОВИНИ

Мило Джуканович отново президент на Черна гора

Мило Джуканович отново е президент на Черна гора. Той събра 54% от гласовете и беше обявен за победител още на първи тур. На второ място се нарежда Младен Боянич с малко над 33%. Какви бяха политическите реакции и кой е Мило Джуканович, вижте в репортажа,

Борис Бъчваров
от Борис Бъчваров
21:16, 16.04.2018
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Глътка на победата, която не е нито първа, нито чужда за Мило Джуканович. "Бръсначът", както е прякорът на Джуканович от времената, когато е бил член на "Социалистически младежки алианс" в бивша Югославия, става за втори път президент на Балканската държава. Той е заемал и поста премиер рекордните 6 пъти.

Мило Джуканович, победител на президентските избори в Черна Гора: "Дами и господа искам, да Ви съобщя, че изпълнихме обещанието си и постигнахме нова важна победа за Европейското бъдеще на Черна Гора. Резултатите от тези избори потвърждават, че Подгорица се стреми към постигането на европейски стандарти и ценности и членство на страната в Европейския съюз."

Опозицията, начело с кандидата си на президентските избори - Младен Боянич, обяви изборите за нечестни.

Младен Боянич, кандидат за президент на Черна гора: "Няма да поздравя Джуканович и партията му. Ако бях на негово място, нямаше да празнувам, а щях да бъда засрамен."

През 2015-та година група разследващи журналисти от неправителствена организация обявиха Джуканович за "Личност на годината в организираната престъпност". Тогава той е премиер на страната, а обвиненията за връзките му с представители на подземния свят доведе до улични демонстрации и призиви за оставка. Въпреки, че президентската институция в Черна гора има основно церемониална роля, изборът на Джуканович е важен заради намерението му да подобри отношенията между Подгорица и Москва след приемането на Черна Гора в НАТО през миналата година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бразилия няма да затваря границата си с Венецуела
Бразилия няма да затваря границата си с Венецуела
Няма сериозно пострадали деца при катастрофата на пътя София-Варна
Няма сериозно пострадали деца при катастрофата на пътя София-Варна