НОВИНИ

Милош Земан води на първия тур на президентските избори в Чехия

Чешкият президент Милош Земан оглави първия тур на изборите, на които се бори за втори петгодишен мандат. Земан печели 39 процента от гласовете. Втори, с 26 на сто, е Иржи Драхош, председател на Чешката академия на науките. Двамата изпреварват значително другите 7 претенденти. Също като пъривя тур и Балотажът ще се проведе в два дни-на 26 и 27 януари.

Фани Аронова
от Фани Аронова
16:41, 13.01.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Чехите избират едва за втори път пряко своя държавен глава, който има по-скоро церемониални функции. Успехът на седемдесет и три годишния Милош Земан не е изненада. Екипът му не пускаше реклами по телевизията, но през първия си мандат президентът обикаляше из страната и водеше мащабна кампания в социалните медии.

Често представян с етикета "про-руски", самият Земан не крие добрите си чувства към президента Путин. Бившият премиер от социалдемократическата партия е известен евроскептик и раздухваше страх от мюсюлманските бежанци. Критикуван, че разделя нацията, опитният политик печели популярност сред пенсионерите и хората с по-ниско образование.

Милош Земан, президент на Чехия: Мога с радост да констатирам, че преди пет години получих 24% от гласовете на първия тур и 54% - на втория, а тази година спечелих близо 40% на първия тур. Поздравявам Иржи Драхош с второто място.

На другия полюс е 68-годишният професор по химия Иржи Драхош - автор на дузина патенти и новак в политиката. Драхош също критикува квотите за бежанци, но е против провеждането на референдум за членството на Чехия в Евросъюза и подкрепя въвеждането на еврото.

По време на кампанията той каза, че иска да намали поляризацията в чешкото общество. Анализаторите очакват, че Драхош ще получи подкрепата на отпадналите на първия тур кандидати и предричат още про-напрегната битка на балотажа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иран реагира гневно срещу позицията на Тръмп по ядреното споразумение
Иран реагира гневно срещу позицията на Тръмп по ядреното споразумение
Байерн (Мюнхен) стартира годината с победа
Байерн (Мюнхен) стартира годината с победа