НОВИНИ

Минимални шансове за намиране на оцелели при инцидента с корабчето край Будапеща

Шансът за намиране на оцелели след потъването на туристическо корабче във водите на Дунав в Будапеща, вече са минимални. След сблъсък с друг плавателен съд "Русалка", с 35 души на борда, се преобърна и потъна само за 7 секунди. Спасени бяха 7 души. До момента откритите тела също са 7. 21 души са в неизвестност.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:04, 30.05.2019
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Останките на туристическото корабче "Русалка" вече са открити. Това е станало с помощта на сонар. Близо до потъналия плавателен съд е построен понтон за удобство на водолазите, които инспектират останките.

Полк. Габор Палотаи: Разбира се, постепенно, защото времето минава, разширихме територията, в която издирваме оцелели или тела на загинали.

Издирвателната операция, в която освен водолази, участват кораби и лодки на бреговата охрана, е затруднена заради пълноводието на Дунав и мощните течения. Това е причината търсенето да продължава и на територията на Сърбия.

Шансове за намиране на оцелели почти няма, смятат експерти. Теченията са силни, температурата на водата е 10-12 градуса.

Трагедията се разигра късно снощи, а хората на борда са били без жилетки. По време на буря и проливен дъжд туристическото корабче е ударено от друг по-голям плавателен съд, след което се преобръща и потъва. Инцидентът става близо до сградата на парламента в силно придошлите води на река Дунав. Причините за сблъсъка все още се изясняват.

Петер Сиярто, министър на външните работи на Унгария: Това е истинска трагедия. Наши колеги от Южна Корея идват утре. Всички служби - полиция, пожарна, правят всичко по силите си, за да намеря оцелели. Ще бъде направено всичко възможно да се разбере какво точно се е случило.

В Сеул южнокорейската фирма, организирала екскурзията на групата, се извини на близките за инцидента.

Мун Дже-ин, президент на Южна Корея: Правителството има намерение да си сътрудничи с унгарските власти в разследването и търсенето на причините за инцидента.

Инцидентите по Дунав са рядкост, движението по реката е интензивно, но безопасно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Атентаторът от Лион е терорист от Ислямска държава
​Атентаторът от Лион е терорист от "Ислямска държава"
Проверяват действията на полицаите при залавянето на Стоян Зайков
Проверяват действията на полицаите при залавянето на Стоян Зайков