НОВИНИ

Минисрещата на върха на ЕС завърши без споразумение за мигрантите на „Дичоти“

Спешна среща на 12 държави членки на ЕС се проведе в Брюксел, като целта ѝ беше намирането на дългосрочно решение на проблема с нелегалните мигранти, които пристигат в Европа през Средиземно море. До общо решение не се стигна.

bnt avatar logo
от БТА
18:47, 24.08.2018
Чете се за: 00:34 мин.
По света
минисрещата върха завърши без споразумение мигрантите дичоти

Срещата на десет страни от ЕС в Брюксел завърши без намиране на решение къде да дебаркират мигрантите от италианския кораб "Дичоти", които са блокирани в италианско пристанище, предаде Ройтерс.

По-рано днес Италия заплаши да спре да плаща вноските си в бюджета на ЕС, ако други страни не приемат мигрантите от „Дичоти“.

„Италия натискаше за решение за „Дичоти“, но за други това не беше най-важното, те искаха по-скоро да обсъждат структурни решения за корабите в Средиземно море. Така че споразумение за „Дичоти“ няма“, каза дипломатически източник.

;

Срещата на представители на 12 държави от Европейския съюз в Брюксел беше свикана не за да се намери решение на съдбата на над 150-е нелегални мигранти от кораба "Дичоти". Според Еврокомисията целта ѝ била намирането на глобален общоевропейски подход как в бъдеще да се действа в подобни ситуации.

Докато Рим и Брюксел си разменят реплики, нелегалните мигранти от "Дичоти" продължават да стоят блокирани на кораба. Някои от тях обявиха започването на гладна стачка. Засега няма държави членки, които имат желание да ги приемат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валентин Радев: Два пъти по-малко са жертвите на пътя
Валентин Радев: Два пъти по-малко са жертвите на пътя
Мащабно проучване: Няма полезен алкохол!
Мащабно проучване: Няма полезен алкохол!