НОВИНИ

Правителството решава за "Белене" до дни

До дни правителството ще вземе окончателно решение откъде ще дойдат 800 млн. лева, за да бъдат платени поръчаните два реактора за АЕЦ "Белене". Това стана ясно по време на енергийна конференция, която се проведе днес в София.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
13:23, 19.09.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Нито държавната енергетиката като цяло, нито Националната електрическа компания, разполагат с необходимите средства, за да платят на руснаците поръчаните през 2008 г. реактори за АЕЦ "Белене". Въпреки това управляващите са категорични, че решението на международния арбитраж трябва да бъде изпълнено до края на годината.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Самата НЕК няма възможност да плати, все пак тук става въпрос за близо 1,2 млрд. лева. Това е едно арбитражно решение, което обаче винаги съдържа възможност за водене на разговори и постигане на извънсъдебно споразумение. В момента търсим вариант как да се осъществи този процес по разплащането във връзка с решението на Международния арбитраж.

Според председателят на енергийната комисия към парламента Делян Добрев има няколко опции, които да не бъдат тълкувани като държавна помощ.

Делян Добрев, председател на енергийната комисия към парламента: Има различни варианти, може да не са средства от бюджета или от излишъка, може да бъде държавна гаранция за изтеглянето на заем, има различни опции, които се оценяват в момента.

Добрев допълни, че България знае какво е поръчала още от 2008 г. Предстои обаче да бъде взето решение как ще се използва това оборудване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 140 събития в Нощ/Пловдив 2016
Над 140 събития в Нощ/Пловдив 2016
Полицията изяснява обстоятелствата около инцидент с чужди граждани до НДК
Полицията изяснява обстоятелствата около инцидент с чужди граждани до НДК