НОВИНИ

Министерският съвет отпусна 151 млн. лева за обновление на София

Министерският съвет отпусна 151 млн. лв за обновление на София. Парите са за мащабни ремонти в центъра и модернизация на градския транспорт. Ще бъдат ремонтирани 25 км. трамвайни линии, ще се подменят 200 дка. улични настилки и закупени нови трамваи и автобуси. Премиерът посъветва управата на града да помисли за по-скъпа зона за паркиране в центъра.

Александър Марков
от Александър Марков
18:10, 21.02.2018
Чете се за: 01:24 мин.
У нас

Центърът на София, една част от който е известна като Златна София заради златните кубета на храм-паметника "Св. Александър Невски" и жълтите павета, ще има изцяло нов облик. В това число влиза емблематичният площад "Славейков" и улица "Граф Игнатиев".

Ремонтът, който ще продължи 2 години, ще обхване още площад "Гарибалди", прилежащите улици и зоната около Народното събрание. Цената е 46 млн. лв. Със 125 млн., също отпуснати днес, ще се модернизира и градският транспорт.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Изключително важен проект за града, за подобряване качеството на въздуха - това е вторият етап от проекта за Интегриран градски транспорт. Той включва цялостно обновяване на линията на трамвай номер 5.

Ще бъдат закупени 13 нови трамваи, реконструирани 20 км. трамвайни линии, завършена интелигентната система за управление на трафика.

Бойко Борисов, министър-председател: Новите трамваи не само гарантират чистота на въздуха, но и чистота от шума, защото всички тези 20 км. трамвайни линии, които тропат и лопат сега, всичко това ще бъде обезшумено.

Скоро в София ще се движат 20 електробуса и 120 на природен газ, така че фините прахови частици във въздуха над града да намалеят.

Бойко Борисов, министър-председател: Едно време аз като станах кмет, най-младият тролей "Икарус" беше по-стар от мен. Сега всичко е обновено, и то по най-високи стандарти.
;

Според Борисов, след обновяването в транспорта трябва да настъпят промени в зоните за платено паркиране в центъра.

Бойко Борисов, министър-председател: Като постигнете вече да се уплътни и с метрото зоната, трябва да направите скъпа зона в София в центъра, така както е в цяла Европа. Който иска сам човек да се разхожда с колата из града, трябва да си плаща повече, защото замърсява и въздуха повече.
Йорданка Фандъкова, кмет на София: Краткосрочните мерки при по-сериозни замърсявания включват и забрана за влизане в някои от зоните, така че това са първи стъпки, разбира се, рестрикциите биха могли да включат и по-скъпа зона за паркиране. На този етап ние не мислим за това.

Една от най-мащабните мерки против замърсяването на въздуха е изграждането на третия етап от завода за отпадъци. Очаква се да започне и разширението на Софийския околовръстен път на два етапа - първият е при Казичене.

Бойко Борисов, министър-председател: Да се довърши там и от "Младост" Горанов тръпне в очакване да започнем от "Младост" до Църна маца и съответно от другата страна - от "Борис" до магистрала "Люлин".

Разширението ще струва 78 милиона лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парламентарната здравна комисия изслушва шефа на здравната каса Камен Плочев
Парламентарната здравна комисия изслушва шефа на здравната каса Камен Плочев
Президентът наложи вето на три параграфа от Закона за банковата несъстоятелност
Президентът наложи вето на три параграфа от Закона за банковата несъстоятелност