НОВИНИ

Министерство на културата ще финансира разкопките в крепостта "Калето"

За първи път държавата ще финансира част от разкопките в средновековната крепост "Калето" в Свищов. В града министърът на културата Боил Банов посети разкопките на екипа на професор Николай Овчаров и къщата-музей на Алеко Константинов, която се нуждае от спешен ремонт.

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
20:40, 25.06.2019
Чете се за: 00:44 мин.
Още

През първия сезон разкопките в средновековната крепост "Калето" бяха изцяло финансирани от общината с 30 000 лв, затова професор Овчаров се надява за следващия сезон да получи и подкрепа от държавата.

Проф. Николай Овчаров, археолог: Но едно 15-20 000, ако имаме помощ от държавата, няма да е зле. Всичко се складира тука от камъните, за да се издигнат стените, да бъдат видими от определени части, но това ще стане когато цялостно бъде разкрит обекта.
Боил Банов, министър на културата: Когато е готов професорът, ще съдействаме финансово. Това ако може да се възстанови по възможно най-прецизния начин, да се реставрира, това е невероятна работа. То ще привлича страшно много туристи! Това може да се превърне в една перла, перла която да бъде връх на всичките усилия.

Министър Банов заяви, че министерството може да осигури 80 000 лв, с които да започне спешен ремонт на къщата-музей на Алеко Константинов.

Боил Банов, министър на културата: Първо ще подкрепим покрива тази година - август месец ще имаме втора сесия на финансиране, защото е голяма ценността и си заслужава в този прекрасен град! Следващата година ще дофинансираме отвън фасадата.

В Свищов министър Банов посети и античния римски град Нове, както и три читалища в района, за които са усигурени близо 3 млн. лв по програма "Региони в растеж".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Млади български лекари ще специализират във високотехнологични болници в Израел
Млади български лекари ще специализират във високотехнологични болници в Израел
Гореща вълна залива Европа
Гореща вълна залива Европа