НОВИНИ

Ще станат ли задължителни коланите в автобусите?

Министерството на транспорта затяга контрола за безопасността при превозите на пътници след тежкия инцидент на магистрала "Тракия". В ефира на БНТ заместник-министър Ангел Попов обеща, че всички автобуси ще бъдат задължени да имат колани. Той обясни, че е настоявал за това още преди няколко месеца, но без резултат. По данни на сдружението на превозвачите около 80% от автобусите нямат фабрични колани и ще е много трудно да им бъдат поставени, а в рейсовете, в които има предпазни колани, те рядко се използват, защото никой не го контролира.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:42, 16.04.2018
Чете се за: 00:51 мин.
У нас
Ангел Попов, зам.министър на транспорта: Ние ще въведем такова задължение, сигурно ще има отпор, сигурно ще има реакция, неприятна, но колани трябва да има в автобуса.

Оказва се, че само автобусите, произведени след 2007 година, имат фабрични колани, а това са едва 20 % лицензираните автобуси. Марин Велев има транспортна фирма от 1992 година. Според него превозвачите по-скоро биха подновили автобусите си, отколкото да преработват старите .

Марин Велев, собственик на фирма превозвач: Заводът производител не ги е сложил, а как да ги сложи частника, трудно е да ги набави, трудно е да се монтират. Друг е въпросът, че дори при наличието на колани, те не се използват. Казваме им вържете си коланите , абе ,мен колан не ме интересува. Какво повече да каже шофьорът на този човек.

Превозвачите се контролират от главната дирекция на "Автомобилната инспекция", оттам обаче най-често проверяват само за документи .

-Никога никой досега не ме е спрял да погледне и да каже, я да видя имате ли колани и защо не сте ги вързали. И да попита шофьора каза ли ви, и ако не е, да го санкционират.

Майките на деца в ученическа възраст също споделят, че автобусите са без колани дори за детските и ученически екскурзии.

Стефка Оббова: Преди Великден и двете ходиха една след друга, в единия въобще не е имало колани, в другия не са ги задължили да ги сложат.

На Централната автогара в София пътниците също признават, че нарушават закона.

Едно от предложенията на транспортното министерство е отговорността за коланите по време на пътуването да е на шофьорите. И сега законът предвижда глоба за превозвача от 50 лв, за всеки пътник без колан, но санкции няма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Борисов на посещение в Косово
Премиерът Борисов на посещение в Косово
Един за всички, всички за един: четвъртокласници помагат на съученик
Един за всички, всички за един: четвъртокласници помагат на съученик