НОВИНИ

Министерството на туризма подкрепя запазването на статута на Копривщица

Министерство на туризма застава категорично в подкрепа на запазването статута на Копривщица като архитектурно-исторически резерват със съхранен автентичен облик.

министерството туризма подкрепя запазването статута копривщица
bnt avatar logo
от БНТ
13:10, 31.03.2017
Чете се за: 01:39 мин.
У нас

Призоваваме за обединените усилия на всички институции и заинтересовани страни за диалог в процесите на ефективното опазване на културно-историческото наследство на Копривщица и устойчиво туристическо развитие, с повишена отговорност да опазваме нашето наследство, отговорност да популяризираме нашите общи ценности и отговорности да работим заедно.

Това се посочва в позиция на Министерството, изпратена до медиите.

Обявеният за архитектурно-исторически резерват град Копривщица има на територията си над 400 недвижими културни ценности, като 15 от тях са с национално значение по данни на Министерство на културата.

Националният събор на българското народно творчество в Копривщица е вписан в Регистъра на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО, което е още едно доказателство за запазените дух и традиции на града, отбелязват от Министерството.

` Те посочват още, че Копривщица е значима и популярна туристическа дестинация в България, посещавана от много български и чуждестранни туристи. В позицията се отбелязва, че Министерството не приема твърденията, в които статутът на града се посочва като пречка за развитието на туризма.

По официални данни на НСИ общият брой реализирани нощувки в категоризирани места за настаняване с 10 и повече легла през 2016 г. в община Копривщица е 5976, като те са се увеличили с над 70 на сто спрямо 2014 г. Общият брой пренощували лица в категоризирани места за настаняване с 10 и повече легла в община Копривщица през 2016 г. е 3965, като те са се увеличили с 31 процента спрямо 2014 г. През 2016 г. приходите от нощувки в категоризирани места за настаняване с 10 и повече легла в община Копривщица са над 127 хил. лв., като са нараснали с над 28 на сто спрямо 2014 г., пише в позицията.

В нея се припомня, че сред целите на Министерството на туризма е провеждането на дългосрочна политика за устойчиво развитие на туризма и за създаването на конкурентоспособен туристически продукт с разпознаваема национална идентичност и съхранена култура и природа.

В Националната стратегия за устойчиво развитие на туризма се подчертава важността на културния туризъм като стратегически приоритет, който е сред най-големите пазарни сегменти при избора на туристите за пътуване.

Културно-историческото наследство е изключително важен ресурс за туристическо развитие и възможност за диверсификация на туристическата дестинация. То винаги е било смятано за важна част от националния ни туристически продукт, както и съществен фактор за регионално развитие. Културата все повече се превръща в ефективен инструмент за разработването на туристически продукти, формиращи автентичност, отличителност и уникалност за дадена дестинация във високо конкурентния туристически пазар, а устойчивият туризъм играе важна роля като инструмент за популяризирането, опазването и съхраняването на автентичността на културното наследство в ерата на глобализацията, посочват от Министерството на туризма.

Културно-историческото наследство на страната е национален капитал и основен фактор за съхраняване на националната и културната идентичност, както и наш, български, неотменим принос в европейската и световната култура. Паметниците на културно наследство принадлежат на всички и грижата за тях е наша обща отговорност, подчертават те.

Позицията на Министерството на туризма е изпратена до президента Румен Радев, министър-председателя Огнян Герджиков, министъра на културата Рашко Младенов и областния управител на Област София Диана Тонова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преговорите за съставяне на кабинет продължават идната седмица
Преговорите за съставяне на кабинет продължават идната седмица
Нерде Белград, нерде Анкара
Нерде Белград, нерде Анкара