НОВИНИ

Министерството на туризма предлага въвеждане на минимална цена за нощувка

Минимална цена за нощувка в хотел. Това предлага Министерството на туризма. Идеята е да се въведат различни прагове според категорията на хотела. Ведомството е поискало становището и на Комисията за защита на конкуренцията. В момента в България има над 6100 хотела с три, четири и пет звезди. От министерството обясниха пред "По света и у нас", че с въвеждането на минимални цени се надяват да намалят сивата икономика в хотелиерския бранш.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:05, 12.01.2018
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Васил Димитров е управител на двузвезден хотел в Благоевград. Според него цената трябва да се определя в зависимост от услугите, които предлагат хотелите. Ако те имат добро местоположение, паркинг, асансьор, тераса, е редно неговата цена да е по-висока.

Васил Димитров - управител на хотел: „Да, разбира се, хубаво е да има такова нещо. Както всички знаем, има на места един колеги, нека така да ги наречем, които не всеки път правят съотношение цена и качество."

Извън сезона, когато хотелите са празни, тези с по-голяма категоризация свалят цените и чрез тази практика се „подбиват" малките и средни хотели, казва Димитров.

Именно такива сигнали са получили в министерството на туризма и затова предлагат ценовата категоризация. От ведомството заявяват в писмено становище за "По света и у нас", че по този начин ще се помогне за изсветляване и по-обективна регулация на пазара. Добавят, че ще защитят не само малкия бизнес, но и големите вериги хотели, като направят правилата за дейност по-ясни.

Васил Димитров - управител на хотел: „За мене една минимална цена за двама нощуващи в двойна стая, като включвам без закуска, е около 40-45 лева, това е нормалната цена."

Идеята не е нова - от бранша са я обсъждали на среща на четири и 5-звездните хотели преди осем години. До решение обаче още тогава не се е стигнало.

Бранимир Миланов: Това е свободен пазар, в крайна сметка всеки един хотел решава самостоятелно каква цена трябва да обяви в съответния период от време.

По новото предложение обаче все още нямат позиция. Същото заявиха за "По света и у нас" от комисията за защита на конкуренцията. Проверка в досегашната практика на антимонополния орган обаче показва, че ведомството отхвърля въвеждането на каквито и да е било минимални или максимални цени с мотив, че нарушават конкуренцията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Във Варна отбелязаха 119-ата годишнина от основаването на Щаба на ВМС
Във Варна отбелязаха 119-ата годишнина от основаването на Щаба на ВМС
Евакуираха НДК заради сигнал за бомба
Евакуираха НДК заради сигнал за бомба