Работната група, инициирана от Министерството на здравеопазването, разработи и предложи промени в нормативни актове, засягащи регулацията на употребата от непълнолетни лица на растителни смеси за пушене с наргиле и тяхното разпространение, посочи министър Николай Петров по време на парламентарния контрол, съобщиха от пресцентъра на Министерството.

След репортаж на БНТ2 за употреба на наргилета от ученици, Прокуратурата се самосезира.

Предложенията в Закона за здравето касаят разширяване на забраната за тютюнопушене в закритите обществени места и на някои открити обществени места, като се регламентира забрана за пушене на тютюневи и свързани с тях изделия. Забраната за пушене ще обхване и наргилетата. Предвижда се управителят на обект, който е допуснал пушене на тютюневи изделия и свързани с тях изделия в обекта, да бъде санкциониран. При системно нарушаване на забраната за пушене е предвидено и спиране експлоатацията на обект за определен срок.

Напомняме, че Върховната административна прокуратура се самосезира след репортаж на БНТ2 за употребявани от ученици наргилета, напитки и храни, съдържащи опасни за здравето на децата съставки.

Облаци дим от наргиле в голямото междучасие

Облаци дим от наргиле в голямото междучасие

Все повече наргиле барове отварят врати в близост до училища в София. Много малолетни пушат наргиле дори в учебно време, установи проверка на екипа ни...

Николай Петров, министър на здравеопазването: Считаме, че това ще окаже необходимото възпиращо и възпитаващо въздействие и ще мотивира собствениците да не допускат пушене в стопанисваните от тях обекти. Предлага се също така да се разшири кръгът на контролните органи с цел постигането на по-ефективен контрол.

В Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия се правят предложения за промени в дефиницията на „изделия, свързани с тютюневите изделия“, така че да бъдат включени и изделията за наргиле, несъдържащи тютюн.

Чрез изменение на Закона за закрила на детето се забрани предлагането и продажбата на деца на изделия, свързани с тютюневите изделия, наред със забраната за предлагане и продажба на тютюневи изделия.

Промените в Закона за акцизите и данъчните складове са свързани с разширяване определението за тютюневи изделия, като се поясни, че смесите за пушене с наргиле (водна лула), също попадат в обхвата за облагане на тютюневите изделия.

Николай Петров, министър на здравеопазването: На 5 септември с мое писмо до министъра на образованието стартирахме информационна кампания, която вече е в ход сред родителите и сред децата – така че на първия учебен ден, а ако някъде се забавят, и след това, да има видеоклипове, да има лекционен материал, с които да се убедят хората, че това не е безвредно.
Прокуратурата започва проверки на заведения за наргилета след репортаж на БНТ 2

Прокуратурата започва проверки на заведения за наргилета след репортаж на БНТ 2

Върховната административна прокуратура се самосезира след репортаж на БНТ 2 - за употребявани от ученици наргилета, напитки и храни, съдържащи опасни...