НОВИНИ

​Министерството на земеделието и храните подготвя промени в Закона за земята

Министерството на земеделието и храните ще настоява за промени в Закона за земята, свързани с договорите за наем, които сключват земеделските производители. Това заяви в Горна Оряховица земеделският министър Румен Порожанов. Министерството подготвя нова наредба за млечните продукти, която ще забрани използването на растителни масла в сиренето, киселото мляко и кашкавала. На празника на суджука председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че горнооряховският суджук е една от първите защитени географски марки у нас.

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
19:12, 09.06.2018
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

От земеделското министерството ще предложат да се удължи срока за подаване на декларациите за договорите за наем на земята, който в момента е 22 юни и създава напрежение сред зърнопроизводителите.

Румен Порожанов, министър на земеделието и храните: Тези добавки в парламента за регистриране на нотариални заверки на договорите, с отдаване под наем - това е, бих казал, несериозно. Не мога да кажа, че парламентът е приел несериозно решение, но то е неизпълнимо! Вече съм подготвил писмо до комисията, в контакт съм с председателя на земеделската комисия. Имаме конкретни предложения - първо да се удължи срока, и второ, да се редуцира обхвата на договорите, които да бъдат допълнително нотариално заверени.

През юли трябва да влезе в сила Наредба за млечните продукти, която ще забранява ползването на растителни масла в млечните произведения.

Румен Порожанов, министър на земеделието и храните: Така, че на входа на мандрите, когато те произвеждат кашкавал, бяло саламурено сирене, кисело мляко, трябва да се произвеждат само и единствено с млечни продукти! А този, който не желае да произвежда с млечни продукти, той минава в съвсем различна група - имитиращи продукти, и той не трябва да се води млечен производител!

Земеделският министър допълни, че за около десет традиционни български храни производители вече са готови с документация за регистриране на защитени марки в Европейската комисия. Сред тях са лютеница, бяло саламурено сирене, кашкавал и кисело мляко. Министърът днес бе в Горна Оряховица, където официално откри Празника на горнооряховския суджук.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Велосипедист наряза една от гумите на линейка в София
Велосипедист наряза една от гумите на линейка в София
Обединени земеделци почетоха 95 години от гибелта на Александър Стамболийски
"Обединени земеделци" почетоха 95 години от гибелта на Александър Стамболийски