COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Министерството подготвя по-лесен достъп до телефон 112 за хората с увреждания

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията /МТИТС/ предлага промени в Закона за електронните съобщения, които да осигурят достъп до услугите на Единния европейски номер 112 за хората с увреждания, равностоен на този за другите потребители.

от БТА
13:12, 03.07.2017
Чете се за: 00:26 мин.
У нас
министерството подготвя лесен достъп телефон 112 хората увреждания

Предложения се приемат до 3 август.

Предлага се по искане на крайни потребители с увреждания на слуха или говора да се осигуряват подходящи електронни устройства, съответно - специализиран софтуер, осигуряващ в зависимост от техническите възможности, текстова или друг вид негласова връзка. Устройствата трябва да дават възможност за достъп на потребителите с увреждания до единния европейски номер 112.

Предлаганата мярка не обхваща всички видове увреждания, определени в Конвенцията за правата на хората с увреждания на ООН по отношение на достъпността, но е първа стъпка в тази посока, посочват от транспортното министерство.

Резултатите от ежегодния мониторинг на службите на Европейската комисия показват, че през 2016 г. 24 държави на ЕС (в т.ч. Исландия) са въвели алтернативни на гласовите съобщения методи за достъп до 112 (кратки текстови съобщения, факс, специализирани приложения, възможност за преобразуване на реч в текст и обратно).

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
МВнР: Няма данни за пострадали българи при тежката катастрофа в Германия
МВнР: Няма данни за пострадали българи при тежката катастрофа в Германия
Четири неохраняеми плажа в Добричко това лято ще имат спасители
Четири неохраняеми плажа в Добричко това лято ще имат спасители