НОВИНИ

Министър Димов: Няма замърсяване от водите на р. Драговищица

Няма наличие на тежки метали и замърсяване над нормата в българския участък на река Драговищица. За това гарантира министърът на околната среда Нено Димов във връзка с протестите на българи в Босилеград. Те са притеснени заради замърсяване от близките мини на река Драговищица, която се влива в река Струма. По разказите им водата била толкова мръсна, че животните отказвали да я пият.

Виктория Бояджиева
от Виктория Бояджиева
17:36, 28.12.2018
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

Река Драговищица преминава през Босилеград, навлиза на българска територия и се влива в кюстендилското поречие на Струма. Последното замерване на водите от българска страна е било направено на 15 декември.

Нено Димов, министър на околната среда и водите: По показателите, които измерваме, които са олово, кадмий, никел, цинк, живак, цианит няма превишение на нормите.

Тази сутрин министър Нено Димов е разговарял по темата с премиера Бойко Борисов. Пред него отчел е, че се правят ежемесечни замервания от 2016 г. по над 59 показателя на качеството на водата. Данните показвали, че досега никога не е имало превишаване на нормата.

Освен това министърът е изпратил две писма до сръбското правителство. В едното поискал информация за качеството на водите в община Драговищица, а в другото попитал за сръбски проект в близост до реката.

Нено Димов, министър на околната среда и водите: На практика става дума за проект, който се казва "Изграждане на пилотна инсталация за извличане на мед и цинк от полиметални руди.

Димов уточни, че България е била уведомена за желанието да се построи инсталацията още през 2016 г., но днес, две години по-късно, страната все още не е получила данни от Сърбия на какъв етап е проектът и дали води до замърсяване, въпреки че още тогава сме питали. Междувременно евродепутатът Ангел Джамбазки е поставил въпроса на европейско ниво.

Нено Димов, министър на околната среда и водите: Като основно беше сезиран еврокомисарят по околна среда Кармену Вела, който пък от своя страна по сигнала на господин Джамбазки пое ангажимент през месец март 2019 г., когато ще се проведе политически дебат Европейски съюз - Сърбия, да постави този въпрос пред сръбската страна вече от името на Европейския съюз и България да се възползва като страна членка на ЕС.

Според кмета на Кюстендил решението на проблема е просто.

Петър Паунов, кмет на Кюстендил: Все пак се нуждае от едно нормално адекватно пречиствателно съоръжение и всички притеснения да отпаднат. Но дали това ще стане, предстои да разберем от отговора на двете писма до Сърбия.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Социалните служби ще приемат заявления за безплатни винетки от 2 януари
Социалните служби ще приемат заявления за безплатни винетки от 2 януари
Денислава Ангелова стана първата жена, удостоена с наградата Шимон Перес
Денислава Ангелова стана първата жена, удостоена с наградата "Шимон Перес"