НОВИНИ

Министър Горанов: България ще се нуждае от още поне шест месеца за Банковия съюз

България чака становище от страните от групата на Еврозоната, за да подаде документи за чакалнята й. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов по време на изслушване в икономическата комисия на Европейския парламент.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
11:47, 12.07.2018
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

По думите на министъра, България ще се нуждае от още поне шест месеца, за да подгови членството си в Банковия съюз, което може допълнително да забави кандидатстването й за приемане на еврото.

Очаква се по-късно днес финансовите министри от групата на Еврозоната да обсъдят полученото искане от страна на България. По време на отчета си в икономическата комисия, Владислав Горанов обяви постигнатите резултати във финансовата сфера по време на българското европредседателство.

От думите му става ясно, че това е било европредседателство на компромисите във финансовата сфера. Горанов беше разкритикуван от евродепутатите заради забавянето на данъчните законодателни промени в Евросъюза, но беше похвален за напредъка за намаляване на финансовите рискове.

Владислав Горанов, министър на финансите: Смятам, че една от най-значимите заслуги на нашето председателество беше да разрежем възела по отношение на банковия пакет, тъй като течеше много голям спор по отношение на държавите кое да бъде първо - споделянето на рисковете или освобождаването от рисковете.

Аз категорично вярвам, че по-силна еврозона означава по-силна европа, България в съотвествие с договора е длъжна рано или късно да се присъедини. Друг е въпросът, че липсват достатъчно ясни правила и процедури за установяване на близкото сътрудничество с единния надзорен механизъм, което се предлага като първа стъпка по пътя на България за членство в Еврозоната.

За нас членството в Еврозоната е приоритет, от нашите партньори очакваме че и последното условие, членството в Банковия съюз бъде изпълнено, няма да има по аналогия с Шенген неформални и не по правилата аргументи, които да оставят в нас впечатлението, че сме третирани неадекватно и неравно с другите страни.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Депутатите обсъждат на първо четене промени в Закона за защита от шума
​Депутатите обсъждат на първо четене промени в Закона за защита от шума
Киану Рийвс с главна роля в новия филм Сибир (ВИДЕО)
Киану Рийвс с главна роля в новия филм "Сибир" (ВИДЕО)