НОВИНИ

Владислав Горанов: Бюджетът не е предизборен

Фискалната ни политика е благоразумна, заяви министърът на финансите Владислав Горанов. Горанов взе участие в днешното пленарно заседание, където представи пред депутатите параметрите на Държавния бюджет за 2019 г., които те обсъждат на първо четене. „Фискалната рамка за 2019 г. стриктно отразява и следва заложените приоритети от програмата на правителството“, увери Горанов.

bnt avatar logo
от БГНЕС
16:49, 07.11.2018
Чете се за: 00:32 мин.
У нас
владислав горанов бюджетът предизборен

Още в началото на изложението си той подчерта, че очакваният икономически растеж за страната ни през следващата година е 3,7%, а растежът на Брутния вътрешен продукт ще се ускори по линия на потребления и инвестиции, като номинално ще достигне 116 млрд. в края на 2019 г.

За последните две години БВП се повишава постепенно, а изчисленията показват, че до края на мандата на това правителство той може да достигне и дори надмине 130 млрд. лева.

„Получихме много критики, свързани с номиналния ръст на разходите, но всъщност това е резултат от по-успешното българско общество, което произвежда повече. По-висока заетост, а увеличението на заплатите увеличава и потреблението. Бюджетът расте и то при запазване на ниското данъчно облагане на хората и бизнеса. Според нашето разбиране така се осигуряват повече ресурси за публични услуги“, допълни още финансовият министър.

„Бюджетът не е предизборен“, каза в края на изказването си Владислав Горанов, но допълни, че такъв ще бъде изготвен за 2021, когато изтича конституционният мандат на настоящото правителство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: Замръзнали изображения
ДРУГИТЕ новини: Замръзнали изображения
БАБХ изтегля от търговската мрежа спанак заради съмнение, че е примесен с татул
БАБХ изтегля от търговската мрежа спанак заради съмнение, че е примесен с татул