НОВИНИ

Министър Каракачанов присъства на военна демонстрация

Български военни ще получат сертификат за специални антитерористични операции и мисии на НАТО. 140 души от 68 бригада "Специални сили" завършиха представянето си днес на полигона край село Црънча. На демонстрациите присъства и министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

bnt avatar logo
от БНТ
20:25, 04.07.2019
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Министърът на отбраната пристигна с хеликоптер на полигона в Црънча и стана свидетел на способностите на командосите да се справят със заложническа криза, терористична заплаха и въоръжено нападение.

Красимир Каракачанов - вицепремиер и министър на отбраната: Нашите специални сили са на много високо ниво, само е необходимо да има повече отношение от страна на военното и на цивилното ръководство към силите за специални операции и тези момчета няма да посрамят България, уверявам ви.

Тактическата група от 140 човека ще бъде сертифицирана, след като излязат резултатите от обучението. От 1 януари 2020 г. тя ще започне да дава дежурства, като част от компонентното командване на специалните операции на силите за отговор на НАТО.

Бригаден генерал Явор Матеев - командир на 68-ма бригада „Спец сили": Нашата роля ще бъде заедно с още няколко държави да бъдем 1 година в постоянна бойна готовност, при необходимост да се извършат операции там, където има решение на Алианса.

А жители на Црънча днес отново протестираха с искане за закриване на полигона. Според някои от тях стрелбата с пистолети и автомати е най-приемливата част от обучението на войниците.

Йорданка Пеева - жителю: С това вече сме свикнали до такава степен , че не ни прави впечатление, но гърмежите понякога са ужасно силни, ужасно силни.

Министърът на отбраната отхвърли категорично възможността за закриване на полигона.

Докато аз съм министър на отбраната, този полигон ще съществува.

Военните вече са набелязали мерки за ограничаване на задачите, които се изпълняват на полигона между 2 и 4 часа следобед. Освен това жителите на близките села получават и писмени уведомления, кога на учебния терен са планирани стрелби.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шофьори се обявиха против забраната за изпреварване в Кресненското дефиле
Шофьори се обявиха против забраната за изпреварване в Кресненското дефиле
Наградиха 27 служители на МВР
Наградиха 27 служители на МВР