НОВИНИ

Министър Караниколов: Замразяване на доходите няма да има, докато няма криза

Замразяване на доходите няма да има, докато няма криза. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов в студиото на "Денят започва с Георги Любенов". Забавянето на световната икономика се дължи на задържането на ръста при глобалните играчи и Брекзит, но засега прогнозата за България е за поддържане на сравнително добър ръст. Министърът коментира и буксуването на Закона за горивата, който вече една година не може да влезе за обсъждане. По думите му проблемът е в самия сектор, който не успява да се обедини около конкретни идеи.

bnt avatar logo
от БНТ
09:10, 09.11.2019
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

Нашата икономика наистина има ръст, балансиран, последните години го запазваме. Но по отношение на доходите все още имаме много да изпреварваме, каза Емил Караниколов.

Преди два дни ЕК увеличи прогнозата за растежа на българската икономика на 3.6, но поставя фокуса за следващата година, че нашият ръст ще е около 3. Караниколов обаче обърна внимание, че и за тази година прогнозата е била по-ниска - 3.1, но вече към края на годината е 3.6.

Ако не дойде финансова криза, няма да имаме проблем, защото за по-следващите години се дава прогноза над 3, каза още той.

Емил Караниколов: Замразяване на доходите, докато няма криза и има ръст на икономиката, няма да има. Защото в момента безработицата ни е под 5% - т.е. реално той няма безработица. Друг е въпросът дали хората получават това, което искат.

Радостната новина, е че последните три години доходите в България растат и това е средно между 8 и 12 процента. Но на нас ни трябва повече, каза още той.

Емил Караниколов: Дали ще се стигне до криза, никой не може да предвиди. Въпреки всичко показателите за България в момента не посочват това. Въпреки че в края на третото тримесечие се забавя износа, в сравнение с предишни месеци.

Караниколов обаче уточни, че само за първите първите 7-8 месеца за тази година имаме над 17 млрд. евро износ, което показва, че българските стоки и услуги стават все по-качествени и конкурентни като цени.

Имаме сектори, които се развиват изключително добре - металургия, IT сектор. Наблюдава се и тенденция, не само че много българи се връщат у нас, но и чужденци идват да работят в България.

Министърът коментира и буксуването на Закона за горивата, който вече една година не може да влезе за обсъждане. По думите му проблемът е в самия сектор, който не успява да се обедини около конкретни идеи.

Емил Караниколов: Самият сектор не искат да седнат на една маса и да вземат решение за техния закон, за техния бизнес как да се регламентират нещата. След първия закон едните казаха - ние не бяхме включени в участие, ние ги извикахме, водихме дебати качихме за обществено обсъждане и дойдоха нови 150 предложения. Вчера ги обобщихме и в понеделник законът тръгва към МС.


Вижте целия разговор във видеото


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йотова за указа за Гешев: Президентът беше достатъчно ясен в аргументите си
Йотова за указа за Гешев: Президентът беше достатъчно ясен в аргументите си
За скандала с руския шпионаж: коментират Румен Петков и Стефан Тафров
За скандала с руския шпионаж: коментират Румен Петков и Стефан Тафров