НОВИНИ

Министър Кунева няма да допусне хаос на 15 септември

Всички мерки за безпрепятствено стартиране на новия закон за училищното образование са взети, обяви просветният министър Меглена Кунева и каза, че няма да допусне хаос в българското училище на първия учебен ден. Обеща и единственият нов учебник тази година - историята за 5-ти клас да бъде на чиновете на учениците около 15-ти септември. Според заместника й Диян Стаматов най-добрият вариант за наваксване на пропуснатия материал по история, география и биология в 7-ми клас ще бъде преструктурирането на материала, което означава взимане на две учебни години в една.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:33, 10.09.2016
Чете се за: 01:22 мин.
Още

Министър Кунева не очаква хаос на 15 септември. Смята, че основните задачи по закона са изпълнени. От 19-те държавни образователни стандарта, които са необходими на училищата, за да работят, не са готови само четири - за придобиване на квалификация, за заплатите, за физическата среда и за финансирането. Последният обаче, според Кунева, ще е готов догодина заедно с новия бюджет за образование.

Тази година промените ще засегнат първи и пети клас. 66 хиляди първокласници ще учат по стария Буквар, въпреки че са разменени местата на някои от съгласните. В момента учителите минават обучения как да преподават новостите със стария учебник. Тази година ще има само един нов учебник - по история за пети клас.

Меглена Кунева, министър на образованието и науката: Учебниците за пети клас по история, имаше много препятствия по пътя, но мога да кажа, че близко до 15-и септември ще бъдат факт, ще бъдат на чиновете на учениците. С много голяма доза сигурност мога да кажа, че сме готови за началото на учебната година.

Заради срещането на нови и стари програми в 7- ми клас трябва да се навакса учебен материал по история, география и биология. Министерството предложи три варианта - чрез задължително избираемата, чрез свободно избираемата подготовка и чрез преструктуриране на материала. Очаква се повечето столични училища да изберат варианта СИП - 12 часа история и по 11 за география и биология, защото просто часовете за ЗИП отдавна са запълнени. Това означава обаче 120 часа да се вместят в само 34.

Диян Стаматов, зам.министър на образованието и науката: При СИП и ЗИП обаче няма да се пишат оценки, това дете какъв стимул ще има да учи Средновековие, гръбначни, Европа и България, ако то няма да има оценка? Оценката отдавна не е стимул в образованието ни и по-скоро ученето трябва да бъде интересно, добре представено и по съвременен начин. Според мен тези паралелки, в които има много добре подготвени ученици, ще се върви към преструктуриране на материала, а там, където са по-слабо подготвени - към СИП.

Преструктурирането означава обаче, че ще се вземат две години в една, материалът от седми плюс този от осми клас. И още - тази учебна година за първи път три випуска ще завършат основно образование - седмокласниците по новия закон, осмокласниците по стария и деветокласниците от езиковите гимназии.

Те ще имат обаче различни знания. От догодина министерството ще се опита да въведе централизиран прием по местоживеене на първокласниците в четирите големи града - София, Пловдив, Варна и Бургас. Електронната система се очаква да бъде създадена до 9 месеца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Работна група ще вземе мерки за превенция срещу пожари
Работна група ще вземе мерки за превенция срещу пожари
Софийска градска прокуратура започна проверка за сделката с Царските конюшни
Софийска градска прокуратура започна проверка за сделката с "Царските конюшни"