Министър Николина Ангелкова представи пред студенти развитието на туризма ни

Подготвeните и влезли в сила промени в нормативната уредба за развитието на туристическата индустрия в страната, възможностите за реализация на българския туристически продукт на нови международни пазари, политиката, приоритетите и конкретните усилия на министерството на туризма в тази насока - това бяха част от основните теми, на които акцентира министърът на туризма Николина Ангелкова в публичната си лекция, която изнесе в Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград.

от БТА
преди 3 години
Чете се за: 01:13 мин.
У нас
Министър Николина Ангелкова представи пред студенти развитието на туризма ни

Ангелкова очерта визията на министерството за развитието на туризма в България, както и възможностите за професионална реализация в тази сфера. На срещата с министъра бяха поставени различни въпроси, обсъдени бяха функциите и ролята на новосъздадения междуведомствен съвет за кадрите в туризма.

Съветът за кадрите в момента свърши няколко неща, каза министърът в отговор и на журналистически въпрос. Като първа промяна с видим резултат тя посочи осъществената още през май промяна на закона за трудовата мобилност и трудовата миграция и приетия правилник към нея.

"По този начин се преборихме за това туризмът да бъде ключов сектор между секторите, които имат нужда от сезонни работници, отбеляза министърът. Вече правилникът е в действие и на практика за седем дни могат да бъдат наемани сезонни работници от трета страна, която работодателят прецени - това е една възможност, която ние осигурихме, за да може да се издава до 90 дни разрешение за работа. Това се случва за първи път и сектор "туризъм" е приоритетен и в списъка на приоритетните сектори, който се изисква от Европейската комисия", заяви министърът.
"В дългосрочен план вече всичко е свързано с образованието и затова сме тук, в Югозападния университет", каза още Николина Ангелкова

Тя подчерта изключителната важност на дуалното обучение и пряката връзка между нуждите на бизнеса и кадрите, които се образоват.

"В дългосрочен план вече се правят такива съвместни планове и Министерството на туризма с промените в закона пряко участва в предварителното съгласуване на учебните планове и програми, които ние от своя страна сме приели като задължение да съгласуваме с бизнеса. Защото по този начин ние ще имаме обратната връзка за това какви са реалните нужди", отбеляза министърът.

Като проблем, поставен и на съвета на кадрите, Николина Ангелкова посочи координирането и организирането на стажовете, за да бъдат те реални - и за учениците от професионалните гимназии, и за студентите от университетите.

"Защото в момента всички се разхождат с бележки, които някой подпечатва. Това не е стаж. За да може да се избегне тази масова практика, сме направили среща за промяна на тези стажове и те да започват много по-рано, за да може работодателите реално да ползват студентите и учениците, които имат желание наистина да практикуват в по-дълъг период", каза министърът.
Предложения за "Събитие на седмицата" - 24 февруари - 1 март
Минали анкети
Топ 24
Най-четени