НОВИНИ

Министър Петкова отчете етапа на делото на ЕК срещу Българския енергиен холдинг

България е готова да промени условията за продажба на природен газ у нас, за да избегне санкции от страна на Европейската комисия. Това обяви енергийният министър Теменужка Петкова, която беше изслушана на закрита за медиите комисия в Народното събрание в края на седмицата. На нея тя отчете етапа на делото на Европейската комисия срещу държавния Български енергиен холдинг.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
08:26, 15.07.2018
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Европейската комисия до този момент е отхвърлила предложенията на България за поемане на ангажименти срещу отпадане на евентуалните санкции при доказване на вина. Това обаче не значи, че преговорите няма да продължат.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Разбира се съществуват още възможности за разговори при определени хипотези, така че да сенадяваме на благоприятен изход от това дело.

Европейската комисия образува дело срещу България през 2013 г. след жалба на най-голямото частно дружество за доставка на газ у нас. В подадения тогава сигнал се казва, че държавните „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“, които са част от Българския енергиен холдинг са злоупотребили с монополното си положение и са отказали на дружеството достъп до газовата инфраструктура. Първите заключения на Брюксел бяха, че БЕХ е допуснал нарушения. Те обаче не са окончателни.

;
Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Видяхте, че Европейската комисия успя да се споразумее с „Газпром“ по едно антимонополно дело, с поемане на ангажименти разбира се, тези ангажименти очевидно в хода на разговорите между двете страни са определени като достатъчни и възможни за двете страни, удовлетворяващи и двете страни.

В края на миналата година Народното събрание постанови, че България не трябва да се признава за виновна по воденото дело срещу БЕХ. В случай обаче че Еврокомисията постанови вина, това би означавало, че сме заплашени от глоба в размер на 10% от оборота на признатите за виновни компании.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Интерактивен център за технологии забавлява децата през ваканцията
Интерактивен център за технологии забавлява децата през ваканцията
Британската полиция е събрала доказателства за отравянето с „Новичок“
Британската полиция е събрала доказателства за отравянето с „Новичок“