НОВИНИ

Министър Порожанов подаде оставка, Десислава Танева е предложена за поста

Министърът на земеделието Румен Порожанов подаде оставка. В мотивите си той посочва, че не желае атаката срещу него да влияе на работата на правителството. Премиерът Бойко Борисов прие оставката и заяви, че тя е ускорена заради факта, че зам.-директорът на Държавен фонд "Земеделие" Иванка Мизова, свързана с къща за гости, все още е на работа въпреки разпореждането му тя да бъде отстранена. Кабинетът предлага Десислава Танева за нов министър.Вижте повече в прякото включване на Александър Марков:

Александър Марков
от Александър Марков
18:05, 14.05.2019
Чете се за: 02:07 мин.
У нас

Земеделският министър Румен Порожанов подава оставка след редица скандали, свързани с държавен фонд "Земеделие". В специално съобщение Порожанов заявява, че "в земеделския сектор има много проблеми и със сигурност не всички са решени, но за всеки е направен опит за намиране на балансирано и справедливо решение".

Оставката му идва на фона на констатирано разминаване в декларацията за доходите на бившия земеделския министър, качена на сайта на Комисията за противодействие на корупцията, както и на фона на разследвания и информация за злоупотреби с евросубсидии, отпускани от фонд "Земеделие" за строителството на къщи за гости.

;

Премиерът Бойко Борисов е приел оставката. Пред медии той изрази недоволство от факта, че заместник-директорът на фонд "Земеделие" Иванка Мизова, чийто телефонен номер стои на сайта на къща за гости, все още е на работа.

За нов министър кабинетът предлага Десислава Танева. Танева е депутат в последните 4 народни събрания, беше председател на Комисията по земеделие в 41-ото и настоящото НС и бивш земеделски министър в периода 2014-2017 г.


Румен Порожанов подаде оставка след две години на поста.

В съобщение до медиите посочи, че не желае "атаката срещу него да повлияе върху работата на правителството".

;

Премиерът Бойко Борисов заяви, че подаването на оставката е ускорено, тъй като Порожанов все още не е освободил заместник-изпълнителния директор на фонд "Земеделие" Иванка Мизова, чийто телефон фигурира на сайта на къща за гости.

Бойко Борисов, министър-председател: Така че, който иска да си пази някого, аз ясно още на конференцията, ако си спомняте, казах - компромис не правим към никого и много ясно и точно сме се разпоредили нарушителите или там, където има нарушение, да бъдат изправени пред закона. И това правим към ден-днешен.
;

Борисов допълни, че никога не е бързал да приема или да настоява за оставки, докато не се убеди в нея.

Бойко Борисов, министър-председател: Аз в ефир от миналия петък го казах, че всичко това трябва да приключи, и то бързо. Хората не могат да имат съмнения, защото такива къщи за гости има във всички европейски държави. Виждате, някои от тях са много добре работещи и нужни за селския туризъм извън големите курорти и всеки, които си е позволил да злоупотреби, ще му се вземат парите и ще му се търси наказателна отговорност, така че данъкоплатецът няма да пострада от тази работа. А тя е и добра превенция за всеки, който мисли да нарушава за в бъдеще.

На въпрос дали номинираният за нов министър ще приеме, Борисов отговори:

Бойко Борисов, министър-председател: Желаещи все още за министри има. Не се притеснявайте.
;

Борисов заяви, че утре официално ще бъде извършена смяната на Порожанов с новия кандидат за поста, след като премиерът уведоми коалиционните партньори. По-късно стана ясно, че в деловодството на НС правителството е внесло номинацията на Десислава Танева.

Оставката му идва на фона на разследвания и информация, свързана със злоупотреба на евросредства, отпускани от държавен фонд "Земеделие" за къщи за гости, които, обаче, не се използват по предназначение. По разпореждане на премиера Бойко Борисов, МВР, прокуратурата и НАП започнаха проверки на стотици къщи за гости.

;

Води се и разследване срещу бизнесмена Миню Стайков отново за злоупотреба с пари от Европа. Румен Порожанов беше разпитан от спецпрокуратурата в рамките на разследването в качеството му на бивш директор на фонд "Земеделие", когато Стайков и свързани лица са кандидатствали за 20 млн. лв. по две оперативни програми.

И накрая - беше констатирано разминаване в декларацията за доходите на Румен Порожанов, подадена пред Комисията за противодействие на корупцията. В качената на сайта декларация липсва апартамент и земеделеска земя - собственост на жената, с която Порожанов живее на съпружески начала.

;

Това е седмата министерска оставка в правителството "Борисов 3". Оставки до момента бяха подадени и приети от Николай Петров, Николай Нанков, Ивайло Московски, Валентин Радев, Валери Симеонов, Цецка Цачева и сега Румен Порожанов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Превозвачи искат среща с премиера заради въвеждането на тол системата
Превозвачи искат среща с премиера заради въвеждането на тол системата
Министърът на правосъдието Данаил Кирилов откри нов следствен арест Стара Загора
Министърът на правосъдието Данаил Кирилов откри нов следствен арест Стара Загора