НОВИНИ

Откриват новия транзитен газопровод за Турция​

Откриват новия транзитен газопровод за Турция. Тръбата е дълга близо 20 километра и свързва компресорната станция Лозенец с очистителното съоръжение Недялско. На откриването ще присъстват премиерът Бойко Борисов, енергийният министър Теменужка Петкова и турският министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез. Още по темата вижте в живото включване на Цветелина Катанска.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
09:10, 03.08.2018 (обновена)
Чете се за: 00:24 мин.
У нас

В момента през България преминават тръби за пренос на газ от Русия към Македония, Турция и Гърция.


;

Новата отсечка е успоредна на съществуващата транзитна тръба и ще позволи при нужда да се обръща посоката на движение на природния газ от Турция към България. Строителството й започна през 2016 г.


;

Капацитетът на газопреносната система на страната ни е над 17 млрд. кубични метра газ годишно. За сравнение България потребява 2 млрд.


;

Към момента през страната ни преминават сто процента от потребявания газ в Македония, 70% от този в Гърция и между 30 и 40% от необходимия на Турция. Русия обаче планира да пренасочи транзитния си пренос от сегашния газопровод през Молодва, Румъния и България към Син Поток в Турция и новостройщия се Турски поток.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отбелязваме Международния ден на бирата
Отбелязваме Международния ден на бирата
Постепенно се нормализира обстановката в Смолянско и Пловдивско след валежите
Постепенно се нормализира обстановката в Смолянско и Пловдивско след валежите