НОВИНИ

Министър Владислав Горанов: Държавата няма да участва в сделката за ЧЕЗ

Внезапен обрат по сделката с ЧЕЗ. Държавата се отказва да участва в покупката на активите на чешката компания в България под каквато и да е форма. Това стана ясно по време на днешното заседание на парламентарната анкетна комисия, създадена да проучи обстоятелствата около сделката.

Николай Минков
от Николай Минков
14:30, 03.04.2018 (извънредно)
Чете се за: 01:23 мин.
У нас

Новината, че държавата се оттегля от сделката съобщи Владислав Горанов. Той обясни, че съобщената от него позиция е съгласувана с премиера Бойко Борисов, който беше поканен от депутатите да участва в днешното заседание на анкетната комисия. Мотивите на министър-председателя били да не навреди със свои коментари на арбитражното дело, водено от ЧЕЗ срещу България за над милиард и 200 млн. лв. в САЩ. Горанов уточни, че не е целесъобразно държавата да се включи в сделката или да прави под каквато и да е форма опити да влияе върху нея.

Владислав Горанов, министър на финансите: Заявявам категорично, че българската държава няма намерение по какъвто и било начин да участва в придобиването, частично или изцяло, в стартиралата и неприключила сделка при преоформянето собствеността на активите на ЧЕЗ в република България. Ние нямаме намерение като изпълнителна власт да се намесваме. Защото съществува потенциален риск опитът за блокаж на сделка на инвеститор в България да се разглежда като опит за експоприация и забрана на възможността на този инвеститор да се разпорежда със своята собственост. И би могло да доведе до потенциални претенции към българската държава.

Депутатите изслушаха и главния прокурор.Сотир Цацаров заяви, че в информационния масив на прокуратурата няма информация срещу "Инерком" и Гинка Върбакова да са водени досъдебни производства и преписки. Срещу съпруга ѝ, Славчо Връбаков, обаче има прекратено досъдебно производство.

За какво е било то и какво е било развитието по него, коментара на Сотир Цацаров.

Сотир Цацаров - главен прокурор: По отношение на организирана престъпна група за данъчни престъпления спрямо г-н Върбаков е било повдигано обвинение. В последствие е осъществено прекратяване, но прекратяването е само срещу него. За останалите членове на групата, така както е счел наблюдаващият прокурор на 10 февруари 2014 г., мисля, че обвинителен акт е внесен в специализирания съд от специализираната прокуратура.

Председателят на регулатора съобщи, че от 2014 г. срещу доставчика на ток тече процедура по отнемане на лиценза, която трябва да приключи до края на тази година. Иван Иванов не се ангажира обаче как ще приключи проверката. Ето какво каза той по повод дали промяната на собствеността ще се отрази на действията на КЕВР.

Иван Иванов - председател на КЕВР: Смяната на собствеността сама по себе си не води до това, че на дружествата трябва да бъде променена лицензията или дружествата да се окажат с отнета лицензия. когато едно дружество има нов собственик, независимо кой е той, комисията продължава по същия начин и в същия обем да осъществява своите контролни функции, за да не допусне застрашаване на обществения интерес.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Инспекцията по труда ще поиска несъстоятелност за около 30 фирми
Инспекцията по труда ще поиска несъстоятелност за около 30 фирми
24 деца на зелено училище в Добринище със симптоми на натравяне
24 деца на "зелено училище" в Добринище със симптоми на натравяне