COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

500 училища в страната ще бъдат модернизирани през 2019 година

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев се включи в гражданския диалог „Европа в нашия дом“, който стартира във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Платформата започна с дискусия за националните и местните политики в сферата на образованието.

от БГНЕС
13:58, 11.02.2019
Чете се за: 00:43 мин.
Животът
500 училища страната бъдат модернизирани 2019 година

По повод работата на екипите от механизма за обхват на всички деца и ученици в образователната система Красимир Вълчев сподели:

"Формулата за справяне с най-важните предизвикателства е да сме в постоянна комуникация и да работим заедно с институционалните партньори. Тогава има резултат“

За година и половина са записани близо 40 000 деца, но по-важното е да се работи с тях всеки ден. Многочасовата работа на учителите е най-трудна и им е необходима подкрепа от всички институции.

Министърът подчерта, че се предвижда подкрепа за креативните учители и за развитие на културата на иновации в училищата.

Красимир Вълчев: „Това ще е истинската промяна в образованието – учителите да избягват традиционните модели на преподаване. Необходими са иновативни методи, за да се въвлекат в по-голяма степен децата в образователния процес. Децата и училищата са различни, затова трябва да търсим различни ресурси"

Вълчев акцентира и на посещаването на детска градина като ключов фактор особено за онези деца, чийто майчин език не е български. Затова МОН ще подкрепи с допълнителни обучения тези деца.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви по време на дискусията, че 500 училища ще бъдат модернизирани през 2019 година с над 700 милиона лева от ОП „Региони в растеж“

Цветанов допълни, че инвестицията в образованието е инвестиция в бъдеще и тя е в размер на 1 милиард и 380 милиона лева. Според него е важно достойното заплащане на труда на българския учител.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
НА ЖИВО: 17 нови случая на коронавирус у нас
НА ЖИВО: 17 нови случая на коронавирус у нас
ГДБОП закри 15 сайта за продажба на фалшиви стоки с лого на световни марки
ГДБОП закри 15 сайта за продажба на фалшиви стоки с лого на световни марки